Ha Ön is szeret a hétköznapokban is főttételt készíteni családjának, akkor bizonyára ismerős, hogy a munka és sok egyéb teendő mellett egy hosszú nap után nem mindig szeretünk órákon át a másnapi ebéd készítésével foglalkozni. Amennyiben magára ismer vagy szeretne kipróbálni gyorsan elkészíthető, praktikus ételeket, olvassa tovább cikkünket.
1. Chilis bab
Elkészítési idő: 30 perc
Bár a Chilis bab elkészítésének leggyorsabb módja, ha alapport használunk, mi szeretjük a hagyományos, természetes ízeket, így a chilis bab alapját is mi magunk készítjük, ám még így is 30 perc alatt elkészíthető az étel.
![Chilis bab](https://gulyashus.hu/shop_ordered/97930/pic/blog_intro_pic/chilisbab.jpg)
Hozzávalók (4 személyre):
Fűszerek:
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál oregánó
- 1 tesákanál petrezselyem
- 3 teáskanál Worcestershire szósz
A csípősséghez:
- Cayenne bors és/vagy erőspaprika ízlés szerint
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteljük, míg üveges nem lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 20-30 másodperc kevergetés után bele tesszük a darálthúst. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a húst, mikor már kezd változni a hús színe, hozzáadjuk a fűszereket, az őrölt paprika kivételével, azzal várjunk, míg a hús teljesen át nem sült.
Ha úgy látjuk, hogy a darálthús teljesen átsült, djuk hozzá a csemegekukoricát és a vörösbabot is. Nagyjából 1 percnyi kevergetés után öntsük fel az egészet a paradicsumpürével.
Végül adjuk hozzá a csípős fűszereket, ha szeretnénk és főzzük további 10 percig, hogy megfelelően összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.
2. Currys csirke jázmin rizssel
Elkészítési idő: 30 perc
A currys csirke a keletei ételek kedvelőinek okoz igazán nagy örömöt, de bárkinek szívesen ajánljuk, aki szereti a csirkemellet, még akkor is, ha nincs kifejezetten oda a fűszeres ételekért.
![Curry csirke](https://gulyashus.hu/shop_ordered/97930/pic/blog_intro_pic/curryscsirke.jpg)
Hozzávalók (4 személyre):
- 600 gramm csirkemell-filé (kockázva)
- 1-2 darab kápia paprika (kockázva)
- 2 darab sárgarépa (kockázva)
- 2 fej lilahagyma (kockázva)
- 8 dl kókusztej
- 1 darab lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
Fűszerek:
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
- 2-4 evőkanál curry por (ízlés szerint)
- Kömény ízlés szerint
- Koriander ízlés szerint
A csípősséghez:
- chili és/vagy cayenne bors ízlés szerint
A rizshez:
- 160 gramm jázmin rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 6 dl víz (2 csésze)
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
A felkockázott hozzávalókat sorban beledobjuk a forró serpenyőbe: először a hagymát üvegesre pirítjuk olívaolajon, majd a csirkemellett lepirítjuk, ezután jönnek a zöldségek. Néhány perc sütés után ízesítsük sóval és borssal.
Miután kellőképpen lepirult a hús és a zöldségek, öntsük nyakon a kókusztejjel és adjuk hozzá a többi fűszert, kezdve a curry porral. Miután összekevertük a fűszereket, facsarjuk bele a lime levét és főzzük, míg elég sűrű nem lesz a kókusztej.
Mikor már elég sűrű az állaga, vegyük le a tűzről és pihentessük 5 percig tálalás előtt.
A jázmin rizs elkészítése:
Melegítsük elő a lábasban az olajat és öntsük bele a jázmin rizst. Sűrű kevergetés mellett pirítsük meg egy kicsit, mielőtt megbarnulna, öntsük rá a vizet, sózzuk ízlés szerint és lassú tűzön főzzük fedő alatt, míg fel nem szívja az összes vizet.
3. Borsós-spenótos penne tészta
Elkészítési idő: 20 perc
A borsós-spenótos penne leginkább a vegetáriánus és könnyű ételek kedvelőinek lehet jó választás, de húsimádóként sem kell tartani tőle, aki úgy kívánja, feldobhatja az ételt pirított szalonna csíkokkal, ehhez ajánljuk ízletes, hazai császárszalonnánkat.
![Borsós-spenótos penne](https://gulyashus.hu/shop_ordered/97930/pic/blog_intro_pic/penne.jpg)
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg pennetészta
- 25 dkg spenót
- 25 dkg zöldborsó
- 20 dkg cukkíni
- 25 dkg sajt (például trappista)
- 1 evőkanál vaj
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
Elkészítés:
A spenótot kevés vajon megfonnyasztjuk a csíkokra vágott cukkínivel. A pennét al dente főzzük, tehát már ne legyen nyers, de ne is főzzük túl! Majd szűrőkanállal leszűrjük a serpenyőbe. A főzővízbe dobjuk 3 percre a borsót. Leszűrjük, és a tészta mellé öntjük. A felkockázott puha sajttal, sóval, borssal összeforgatjuk az egészet, néhány percig főzzük, végül melegen tálaljuk. A húsimádók külön serpenyőben pirítsanak, ha lehetséges császárszalonnát, de erdélyi vagy kolozsvári szalonna is használható és tálaláskor rakjuk az ételhez.
Jó étvágyat kíván a GulyásHús.hu Csapata!
Úgy gondolja hasznos lehet Ön számára is néha 1-1 új recept, amivel feldobhatja a szürke hétköznapokat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és elsők között értesülhet legújabb recept ötleteinkről és újdonságainkról. Vásároljon be a GulyásHús széles kínálatában található termékekből online, otthona kényelméből és élvezze a friss, házias ízeket!