Ha Ön is szeret a hétköznapokban is főttételt készíteni családjának, akkor bizonyára ismerős, hogy a munka és sok egyéb teendő mellett egy hosszú nap után nem mindig szeretünk órákon át a másnapi ebéd készítésével foglalkozni. Amennyiben magára ismer vagy szeretne kipróbálni gyorsan elkészíthető, praktikus ételeket, olvassa tovább cikkünket.
1. Chilis bab
Elkészítési idő: 30 perc
Bár a Chilis bab elkészítésének leggyorsabb módja, ha alapport használunk, mi szeretjük a hagyományos, természetes ízeket, így a chilis bab alapját is mi magunk készítjük, ám még így is 30 perc alatt elkészíthető az étel.
Hozzávalók (4 személyre):
Fűszerek:
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál oregánó
- 1 tesákanál petrezselyem
- 3 teáskanál Worcestershire szósz
A csípősséghez:
- Cayenne bors és/vagy erőspaprika ízlés szerint
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteljük, míg üveges nem lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 20-30 másodperc kevergetés után bele tesszük a darálthúst. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a húst, mikor már kezd változni a hús színe, hozzáadjuk a fűszereket, az őrölt paprika kivételével, azzal várjunk, míg a hús teljesen át nem sült.
Ha úgy látjuk, hogy a darálthús teljesen átsült, djuk hozzá a csemegekukoricát és a vörösbabot is. Nagyjából 1 percnyi kevergetés után öntsük fel az egészet a paradicsumpürével.
Végül adjuk hozzá a csípős fűszereket, ha szeretnénk és főzzük további 10 percig, hogy megfelelően összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.
2. Currys csirke jázmin rizssel
Elkészítési idő: 30 perc
A currys csirke a keletei ételek kedvelőinek okoz igazán nagy örömöt, de bárkinek szívesen ajánljuk, aki szereti a csirkemellet, még akkor is, ha nincs kifejezetten oda a fűszeres ételekért.
Hozzávalók (4 személyre):
- 600 gramm csirkemell-filé (kockázva)
- 1-2 darab kápia paprika (kockázva)
- 2 darab sárgarépa (kockázva)
- 2 fej lilahagyma (kockázva)
- 8 dl kókusztej
- 1 darab lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
Fűszerek:
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
- 2-4 evőkanál curry por (ízlés szerint)
- Kömény ízlés szerint
- Koriander ízlés szerint
A csípősséghez:
- chili és/vagy cayenne bors ízlés szerint
A rizshez:
- 160 gramm jázmin rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 6 dl víz (2 csésze)
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
A felkockázott hozzávalókat sorban beledobjuk a forró serpenyőbe: először a hagymát üvegesre pirítjuk olívaolajon, majd a csirkemellett lepirítjuk, ezután jönnek a zöldségek. Néhány perc sütés után ízesítsük sóval és borssal.
Miután kellőképpen lepirult a hús és a zöldségek, öntsük nyakon a kókusztejjel és adjuk hozzá a többi fűszert, kezdve a curry porral. Miután összekevertük a fűszereket, facsarjuk bele a lime levét és főzzük, míg elég sűrű nem lesz a kókusztej.
Mikor már elég sűrű az állaga, vegyük le a tűzről és pihentessük 5 percig tálalás előtt.
A jázmin rizs elkészítése:
Melegítsük elő a lábasban az olajat és öntsük bele a jázmin rizst. Sűrű kevergetés mellett pirítsük meg egy kicsit, mielőtt megbarnulna, öntsük rá a vizet, sózzuk ízlés szerint és lassú tűzön főzzük fedő alatt, míg fel nem szívja az összes vizet.
3. Borsós-spenótos penne tészta
Elkészítési idő: 20 perc
A borsós-spenótos penne leginkább a vegetáriánus és könnyű ételek kedvelőinek lehet jó választás, de húsimádóként sem kell tartani tőle, aki úgy kívánja, feldobhatja az ételt pirított szalonna csíkokkal, ehhez ajánljuk ízletes, hazai császárszalonnánkat.
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg pennetészta
- 25 dkg spenót
- 25 dkg zöldborsó
- 20 dkg cukkíni
- 25 dkg sajt (például trappista)
- 1 evőkanál vaj
- Só ízlés szerint
- Fehér- vagy feketebors ízlés szerint
Elkészítés:
A spenótot kevés vajon megfonnyasztjuk a csíkokra vágott cukkínivel. A pennét al dente főzzük, tehát már ne legyen nyers, de ne is főzzük túl! Majd szűrőkanállal leszűrjük a serpenyőbe. A főzővízbe dobjuk 3 percre a borsót. Leszűrjük, és a tészta mellé öntjük. A felkockázott puha sajttal, sóval, borssal összeforgatjuk az egészet, néhány percig főzzük, végül melegen tálaljuk. A húsimádók külön serpenyőben pirítsanak, ha lehetséges császárszalonnát, de erdélyi vagy kolozsvári szalonna is használható és tálaláskor rakjuk az ételhez.
Jó étvágyat kíván a GulyásHús.hu Csapata!
Úgy gondolja hasznos lehet Ön számára is néha 1-1 új recept, amivel feldobhatja a szürke hétköznapokat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és elsők között értesülhet legújabb recept ötleteinkről és újdonságainkról. Vásároljon be a GulyásHús széles kínálatában található termékekből online, otthona kényelméből és élvezze a friss, házias ízeket!