Vajon a húsleves fogyasztása valóban segítheti a betegségekből való gyorsabb felépülést? Vagy csupán egy homály fedte mítosz lenne az egész? Ennek járunk most utána!
Tudta, hogy a borsot már időszámításunk előtt 4000-ben is használták? Őshazája India, azonban napjainkban már világszerte előszeretettel alkalmazzák az ételek ízesítésére. Fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, ezeket fogjuk mai cikkünkben ismertetni.
A húsáruk eredeti minőségének megőrzése érdekében a legjobb megoldás az lenne, ha mindig annyit vásárolnánk, amit frissen el is készítünk, ennek ellenére mégis sokan szeretjük feltölteni a frigót kedvenc húsféléinkkel. Éppen ezért mai cikkünkben utána jártunk, hogy a húsok meddig állnak el, és őrzik meg minőségüket a fagyasztó hűtőládáiban tárolva.
Fánk nélkül nincs farsangi mulatság, de nem érdemes kihagyni a menüből a többi hagyományőrző csemegét sem! Ez ihlette mai receptajánlónkat is, amelyben két remek farsangi étellel készültünk.
Melyek azok a hozzávalók, amik konyhánk magyaros jellegét adják? Mai gasztronómiai utazásunkon sorra veszünk minden olyan alapanyagot és fűszert, amelyek nélkülözhetetlen részét képezik nemzeti ételeinknek. Lássuk, melyek ezek!
Önnek is fejtörést okoz, hogy mi kerüljön idén az ünnepi asztalra? A karácsonyi menüt összeállítani valóban nem egyszerű feladat, éppen ezért mai cikkünkben két különleges recepttel készültünk, amelyekkel remélhetőleg sokak számára megkönnyítjük a hamarosan tetőfokára hágó karácsonyi készülődést.
A füstölés eredete ősidőkre nyúlik vissza, ami az élelem tartósításának egyik legrégebbi módja, és amely még napjainkban is kiemelkedő tartósítási eljárásnak számít. De vajon miként érdemes tárolni az általunk megvásárolt füstölt árut, hogy valóban kedvünkre csemegézhessünk belőle anélkül, hogy veszítene kiváló minőségéből?
A Halloween a gyerekek egyik legszórakoztatóbbnak vélt ünnepe, ami nem is csoda, hiszen rémisztő jelmezekbe bújva járhatják a környező házakat és csokit csokira halmozva rengeteg édességet gyűjthetnek össze a nap végére! Ennek fényében egy mókás és ijesztő recepttel készültünk mi is, amely tökéletesen megállja a helyét október 31-én, az év legszellemesebb napján!
Ön számára sem létezik vasárnapi ebéd rántott hús nélkül? Mai cikkünk ínycsiklandó tippjeivel egy kis változatosságot vihet a klasszikus rántott hús ízeibe. Próbálja ki ezeket a remek fogásokat Ön is!
Étkezési szokásainkat tekintve a csirkehús iránti szeretetünk rendkívül megosztó. Amíg vannak akik szinte állandó jelleggel csirkehúst ennének, addig mások egy szaftos sertéssültet ezerszer többre becsülnek. De mégis milyen előnyei vannak, ha fogyasztunk csirkehúst? Hogyan érdemes elkészíteni, sütve vagy főzve finomabb?
Ön is másképpen táplálkozik nyáron, mint az év többi részében? Kevesebbet eszik és igyekszik a könnyebb ételek fogyasztását előnyben részesíteni? Sokan vagyunk így ezzel, éppen ezért mai írásunkban két könnyű, de mégis tápláló nyári étel receptet talál. Tartson velünk, és készítsük el együtt ezeket a mennyei fogásokat!
A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapra és hétfőre eső keresztény ünnep, a Megváltó halálát követően a Szentlélek ekkor áradt ki Jézus tanítványaira. Emellett azonban a magyar gasztronómia terén is kiemelkedő szereppel bír a pünkösd. Tartson velünk és ismerjük meg együtt ennek a nevezetes ünnepnek az étkezési hagyományait.
Végre beköszöntött a jó idő és vele együtt a várva várt grill szezon is! Mi pedig eláruljuk a titkot, hogyan készíthető tökéletes hamburgerhús grillen, amelyet ha kipróbál, garantáltan a kedvenc grill ételei közé fog tartozni.
A húsvét az egyik legfontosabb és a leghosszabb keresztény ünnepünk. Népszokásokban rendkívül gazdag, az ünnepi asztalt pedig az ilyenkor klasszikus ételek jellemzik leginkább: sonka, tojás, kalács. Ez ihlette mai cikkünket is, melyben egy igazán szaftos sonka recepttel szeretnénk hozzájárulni a tökéletes húsvéti menühöz.
Ön ismeri az eredeti Jókai-bableves receptjét? Valójában honnan is ered az elnevezés? Mai cikkünkben mindenre fény derül: a legendára és vele együtt ennek a különleges csülkös bablevesnek az eredeti receptjére, magyaros rántással és csipetkével.
Éppen csak fellélegeztünk a decemberi lakomázások után, máris itt van a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi bálok időszaka. A népi hagyományok szerint a mulatságok végéhez érve a telet is elűzzük, és virágvasárnapon már a tavasz közeledtét ünnepeljük. De addig is nézzük milyen szokások és fogások köthetők a farsanghoz.
A januári időszak igazi klasszikus fogása nem más, mint egy jó kocsonya. Állagát a megdermedt, zselésítő anyagot tartalmazó levének köszönheti, innen kapta a kocsonya nevet is. Mai cikkünk nagy kérdése azonban az, hogy mik a jó kocsonya titkai?
Közeleg a karácsony és ideje összeállítani az ünnepi menüt. Vannak, akik a jól bevált halászlére és sült pontypatkóra, vagy egész kacsára esküsznek, vannak azonban merészebb konyhatündérek, akik évről-évre szeretnek valami újdonságot kipróbálni és azzal felszentelni az ünnepi asztalt. Íme néhány tuti recept ötlet, amelyekkel biztosan nem lehet melléfogni és a vendégek garantáltan megnyalják majd mind a tíz ujjukat!
A kalendáriumban november 11-e, azaz a Márton-nap ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, és ezzel együtt a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is.
A máj az egyik legmegosztóbb emberi fogyasztásra alkalmas állati belsőség. Sokan óvakodnak tőle abból adódóan, hogy a máj méregtelenítő szervként bizonyára tele van ártalmas méreganyagokkal. Szeretné tudni az igazságot?
Valami igazán finomra vágyik, de nincs kedve sokáig időzni a konyhában? Használja ki a paradicsom és paprika szezonját az utolsó pillanatig és dobjon össze ezekből a friss kerti zöldségekből egy illatos, ízletes lecsót. Készítheti tojással, kolbásszal, de a gyerekek kedvéért akár virslivel is, így egészen biztosan imádni fogja az egész család.
A klasszikus magyar konyhában a főszerepet elsősorban a hús kapja és az állati zsiradékok, valamint a zsíros tejtermékek. Nyáron a nagy melegben azonban érdemes kerülni a nehéz ételeket legalábbis, ha szeretnénk könnyebben átvészelni a hőséget. Az internet segítségével ma már pillanatok alatt hozzájuthatunk könnyed nyári receptekhez, amik nem terhelik meg az emésztőrendszerünket, ugyanakkor mégis táplálóan hatnak.
Kellemes nyári estéken szalonnát sütni a családdal vagy a barátokkal igazán hangulatos időtöltés. A szalonnasütés ugyanis társas elfoglaltság, tehát minél többen üljük körbe a tüzet, annál nagyobb élmény.
Köztudott, hogy kis hazánkban az emberek többsége túl sok húst fogyaszt, ami gyakorlatilag már inkább káros, mint jótékony hatású az egészséges szervezetre nézve. A megoldás persze nem az, hogy le kell lemondanunk a húsról, inkább ideje lenne a minőségre koncentrálnunk a mennyiség helyett.
Beköszöntött a jó idő, nyakunkon a grillszezon! Az egyik legkiválóbb szabadtéri program a grillen való sütögetés a kellemes tavaszi és nyári estéken. Miután előhalásztuk a grillsütőnket és megszabadítottuk a tél folyamán rárakódott porrétegtől, végre nekiláthatunk a feladat izgalmasabb részének. Kezdődhet a sütni kívánt ételek pácolása! De miért is érdemes pácokat használni grillezéskor? Legyen szó halról, zöldségről, csirke vagy disznóhúsról, egy jól összeállított páclé rendkívül ízletessé fogja varázsolni bármelyiket.
Ön gondoskodik a szervezete számára szükséges megfelelő napi folyadék beviteléről? Gyakran észre sem vesszük milyen kellemetlenségeket okozhat a hiánya, ugyanis ha nem iszunk eleget, ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének, kínzó fejfájás és emésztési problémák is gyötörhetik az embert. A napi folyadékbevitelt kedvező mértékben növelhetjük a levesek fogyasztásával is, főleg ha magas víztartalmú zöldségekkel vagy gyümölcsökkel készítjük el. Mai témánk alkalmából egy meglepetés recepttel is kedveskedünk, ami reméljük sokak ízlését elnyeri majd.
Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A vallás szerint ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. E jeles napok már a húsvét vasárnap előtti csütörtökön elkezdődnek és húsvét hétfővel fejeződnek be. Ezen a vasárnapon ér véget a 40 napos nagyböjt, a húsevéstől való tartózkodás időszaka. Innen ered a húsvét magyar elnevezése.
Tudta, hogy akár kész házi patika található az Ön konyhájában is? Lehet, hogy nem is gondolná, de a fűszerek nemcsak ízesítésre szolgálnak, hanem számos kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre. Érdemes nem csak megszokásból, hanem tudatosan is használni őket, ételeink elkészítése közben is.
Nem árt, ha tudja, melyik fűszert mire érdemes használni a megfelelő hatékonyság érdekében. Most lássuk házi patikánkban leggyakrabban előforduló gyógyerejű fűszereink közül párat.
Miért fogyasszunk szalonnát? Érdemes tudni, hogy a sok tévhittel ellentétben a szalonna mértékkel történő fogyasztása nagyon is egészséges, és jótékony hatással van szervezetünkre. Ha kis mennyiségben fogyasztunk belőle, erősíti immunrendszerünket, így ellenállóbbá válunk a különböző fertőzésekkel szemben. Serkenti a vérkeringést, óvja a szívet, jó hatással van a koleszterinszintre és az izmokra is. Számos szalonna fajtából válogathatunk, melyekből most bemutatunk néhányat, így könnyebben megtalálhatjuk a saját ízlésünknek megfelelőt.
Miért van szükségünk húsra? Fontos egyáltalán a hús? A vegetáriánusok egészségesebbek, mint akik húst is fogyasztanak? Az utóbbi években a húsfogyasztáról való elképzelés nagyon megosztó és szélsőséges lett. Egyesek szerint csak a zöldség az egyetlen megoldás, mások húst hússal esznek. De mi lehet az igazság? Olvassa el cikkünket és kiderül!
Bár a mai rohanó világban már egyre kevésbé hiszünk a babonákban és a hagyományok sem bírnak már akkora erővel, mint korábban. A szilveszter és az új év első napja mégis kivétel, ilyenkor a legtöbben nem tudunk ellenállni a babonának. Az év első napján elengedhetetlen, malacot és lencsét együnk. A hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencséket, a lencse pedig bőséget hoz. Nézze meg néhány tippünket az újév első napjára.
Aki hosszú ideje látja vendégül minden évben a családot, a legtöbb meglepetésre már felkészült, de mindig akadnak váratlan fordulatok. Azt leszögezhetjük, hogy a karácsonyi konyhai előkészületek kulcsa a tervezésben rejlik. Viszont az is szinte biztos, hogy így sem fog sikerülni teljes mértékben, amit elterveztünk. Nézzük karácsonyi 5+1 tippünket a hatékony készülődéshez!
Nagyra értékeljük hűségét! Mától hivatalosan is elindult a GulyásHús Klubtagság MINDENKINEK, ráadásul most 500 forint értékű hűségponttal kedveskedünk minden új vásárlónknak! Gyűjtse minden egyes rendelése után pontjait, használja fel, amikor akarja, kötöttségek nélkül! Olvassa el részletes leírásunkat a programról és élvezze előnyeit már MA!
Az oregánót manapság főként az olasz ételek fűszereként ismerjük, pedig nagyanyáink közkedvelt fűszere volt, ha épp nem volt otthon majoranna, ezért is ismerhetjük vadmajorannának is. Nem számít különösebben kuriózumnak, a legtöbb háztartásban megtalálható. De vajon mit tudunk róla?
Általában azt mondjuk, hogy elég 3 kés a konyhában, egészen pontosan egy kicsi, egy nagy és egy recés kés. De vajon ez a legpraktikusabb megoldás? Ha igen, melyik legyen az a 3 kés?
Ha Ön is szeret a hétköznapokban is főttételt készíteni családjának, akkor bizonyára ismerős, hogy a munka és sok egyéb teendő mellett egy hosszú nap után nem mindig szeretünk órákon át a másnapi ebéd készítésével foglalkozni. Amennyiben magára ismer vagy szeretne kipróbálni gyorsan elkészíthető, praktikus ételeket, olvassa tovább cikkünket.
Éppen hazaért a heti élelmiszer bevásárlásból, kezében finom friss zöldségekkel, érett, lédús gyümölcsökkel teli táskákkal és a választott hússal az elkövetkező hétre. De mi következik? Fárasztó feladat, hogy mindent el kell tenni, helyet kell találni a hűtőben és a fagyasztóban…
Ez a klasszikus olasz étel nemcsak az olaszok kedvence, hanem világszerte mindenki szívesen fogyasztja.
De vajon hányan tudják mi a története?
Kedves Vásárlónk!
Nagy örömmel jelentjük be, hogy elindult blog rovatunk, ahol érdekes tartalmakkal, recept ötletekkel és konyhai praktikákkal szeretnénk megkönnyíteni és változatosabbá tenni a konyhai előkészületeket!