Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!

Blog

A csirkemellpaprikás: egy magyar konyhai klasszikus

A magyar konyha egyik legikonikusabb és legkedveltebb ételének, a csirkemellpaprikásnak, gazdag története és jelentős szerepe van a hazai gasztronómiában. Ez a tradicionális fogás nemcsak az ízek és aromák gazdagságát hordozza, hanem a magyar kultúra és hagyományok mély gyökereit is tükrözi. Vegyük hát sorra, hogy hogyan vált ez a fogás egy valódi kulináris kincsé és hogyan illeszkedik be a magyar konyha palettájába.

Piros fűszerpaprika: az élénk szín és íz varázsa

A piros fűszerpaprika nem csupán egy fűszer, hanem az ételeknek egyik legfontosabb ízadója és színesítője. Azonban kevesen ismerik annak gazdag történetét és sokoldalú felhasználását. Vegyük hát sorra, hogy honnan származik, milyen ételekbe ajánlják és milyen módon használhatjuk fel ezt az ínycsiklandó fűszert.

Jókai bableves: egy magyar kulináris klasszikus

A Jókai bableves egy igazi magyar konyhai kincs, mely mélyen gyökerezik a hagyományban és az ízekben. Ez a gazdag és tápláló leves nemcsak ízletes, hanem történelmi jelentőséggel is bír, hiszen elnevezése a híres magyar író, Jókai Mór nevéhez köthető. De mi is a története ennek a tradicionális ételnek, és hogyan válasszunk hozzá tökéletes húsokat?

A grillezés története: egy Ókori életforma, mai kulináris kaland

A grillezés művészete már évezredek óta jelen van az emberiség életében. Az ősi civilizációkban, mint például az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak, a tüzek fölé helyezett húsokat már korai formájában is élvezték, hosszú áztatás után fűszerekkel és olajokkal dúsítva. A grillezés a felfedezők és hódítók által is elterjedt az egész világon, és különböző kultúrák sajátos ízvilágát hozta magával.

A paprikás krumpli a magyar gasztronómia kincse

A magyar konyha gazdag történelmi és kulturális hagyományokat őriz, és egyik legikonikusabb étele a paprikás krumpli. Ez a könnyen elkészíthető, ámde ízletes étel az évtizedek során vált a magyar konyha egyik alappillérévé. Most kövessük vissza ennek az egyszerű, ámde ínycsiklandó ételnek az útját, ahogy beolvadt a magyar gasztronómia szívébe.

A magyar konyha ikonikus fogása a pörkölt

A pörkölt az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, mely mélyen gyökerezik a hazai konyhaművészetben. Ez az ízletes étel nem csupán a gasztronómia része, hanem a magyar kulturális örökség és hagyományok fontos eleme is. A pörkölt elkészítése és elfogyasztása közösségi élmény, amely összeköti az embereket az asztal körül. Most pedig elmerülünk a pörkölt történetében és annak kialakulásában.

Fűszereink – a gyógyítók

A fűszerek már évszázadok óta esszenciális részét képezik az emberi táplálkozásnak és gyógyászatnak egyaránt. Nem csupán az ételek ízét és aromáját gazdagítják, hanem számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. Ebben a cikkben sorra vesszük a leggyakrabban használt Magyarnak mondható fűszereinket, és megvizsgáljuk, milyen pozitív hatásokkal bírnak a szervezetünkre.

A húsok tartósítása – füstölés, sózás, abálás

Az emberiség évezredek óta keresi azokat az eljárásokat, amelyek segítségével hosszabb ideig meg tudja őrizni az ételek minőségét, hiszen az elejtett vadat nem voltunk képesek pár nap alatt elfogyasztani, de arra sem volt lehetőségünk, hogy minden nap elejtsünk egy állatot. Erre a legjobb praktikáinkat jelentette a füstölés, sózás és az abálás. Ezek a módszerek nemcsak segítenek megőrizni az ételek frissességét és fogyaszthatóságát, hanem hozzá is adnak egy különleges, jellegzetes aromát, kihozva egy úgy ízkavalkádot, felerősítve a marha, sertéshús jellegzetes aromáját. Ebben a blogban részletesen kifejtjük, hogy miért hasznosak ezek az eljárások és hogyan történnek.

Edzéshez csirke, marha, vagy sertés?

Az egészséges táplálkozás fontos része a kiegyensúlyozott húsfogyasztás is, persze a megfelelő mennyiségű és húshoz viszonyított arányú zöldségek bevitele mellett. A csirke, marha és sertés mind népszerű húsfajták, de melyikük a legjobb választás az egészségünk szempontjából? Ebben a cikkben áttekintjük ezeket a lehetőségeket, és megvizsgáljuk, melyik hús milyen esetekben ajánlott a leginkább, beleértve az edzéseket, testépítést és fogyókúrát is.

Általános fűszereink és felhasználásuk

A magyar konyha gazdag ízek és aromák birodalma, melynek egyik sarkalatos pontja a különleges fűszerezés. Az évszázadok során kialakult fűszerkultúra nemcsak az ételek ízét teszi egyedivé, hanem az egész nemzet gasztronómiai örökségét is hordozza. Áttekintve a hazai konyhák fűszerkínálatát, bemutatjuk a leggyakrabban használt fűszereket és azok legjobb felhasználási módját.

2023.12.15 07:00
Karácsony az asztalon

Az advent az év legvarázslatosabb időszaka, hiszen ilyenkor karácsonyi fénybe és hangulatos ünnepi díszbe borul körülöttünk minden. Azonban nem csak szívhez szóló ajándékokkal készülünk a karácsonyra, hanem ünnephez méltó ínycsiklandó menüvel is. Mai cikkünkben ehhez hoztunk két ellenállhatatlan receptet! Tartson velünk és készítse el ezeket a remek fogásokat Ön is!

Milyen volt egy hagyományos disznóvágás a régi időkben?

A régi magyar népszokások szerint a disznóvágások ideje november 30-án kezdődött, és így az év végi ünnepekre már elkészült a füstölt hús. Innen ered tehát, hogy sokfelé „disznóölő Szent András” néven tartják számon ezt a napot. De milyen is volt valójában egy hagyományos disznóvágás? Járjunk utána együtt!

Ínycsiklandó sütőtökös recept a hűvös őszi napokra

Itt az ősz, és vele együtt beköszöntött a sütőtökös finomságok szezonja. Igazi nagy kedvencnek számít, ami nem csak finom, hanem egészségünkre is kedvező hatással van a hűvösebb időben.

2023.09.15 07:00
A gulyásleves eredete

A gulyás a magyar konyha egyik közkedvelt és különleges étele, nem véletlen tehát hogy igazi hungarikumként tartják számon világszerte. Ennek tükrében íródott mai cikkünk, amelyben utána jártunk: vajon honnan ered, és ki főzött először gulyást?

Ízutazás a lecsó világában

Beérett a paradicsom és a paprika, indulhat a lecsó szezon! Ugyan a magyar konyha klasszikus kolbászos lecsója kétség kívül mennyei étel, azért mi hoztunk néhány lecsó receptet a nagyvilágból is, amelyek mindegyike isteni fogássá válhat az Ön asztalán is!

BBQ szósz: a grillezések nélkülözhetetlen hozzávalója

Mai blog cikkünkben egy házi BBQ szósz recepttel készültünk, amely kiválóan illik  különböző húsfajtákhoz, és akár Ön is könnyen elkészítheti a saját konyhájában.

2023.06.15 07:00
Hús pácolási tippek

Beköszöntött a grillszezon, indulhat a grillezés! Mai cikkünk témáját is ez inspirálta, hiszen mi sem aktuálisabb a kinti sütögetések idején, mint az omlós, puha hús pácolásának fortélyaira szert tenni. Lássuk is, melyek ezek!

Tényleg gyógyít a húsleves?

Vajon a húsleves fogyasztása valóban segítheti a betegségekből való gyorsabb felépülést? Vagy csupán egy homály fedte mítosz lenne az egész? Ennek járunk most utána!

A bors jótékony hatása a szervezetre

Tudta, hogy a borsot már időszámításunk előtt 4000-ben is használták? Őshazája India, azonban napjainkban már világszerte előszeretettel alkalmazzák az ételek ízesítésére. Fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, ezeket fogjuk mai cikkünkben ismertetni.

Mélyhűtő szemle, avagy meddig állnak el a húsok a fagyasztóban?

A húsáruk eredeti minőségének megőrzése érdekében a legjobb megoldás az lenne, ha mindig annyit vásárolnánk, amit frissen el is készítünk, ennek ellenére mégis sokan szeretjük feltölteni a frigót kedvenc húsféléinkkel. Éppen ezért mai cikkünkben utána jártunk, hogy a húsok meddig állnak el, és őrzik meg minőségüket a fagyasztó hűtőládáiban tárolva.

2023.02.15 07:00
Farsangi finomságok

Fánk nélkül nincs farsangi mulatság, de nem érdemes kihagyni a menüből a többi hagyományőrző csemegét sem! Ez ihlette mai receptajánlónkat is, amelyben két remek farsangi étellel készültünk.

Mi teszi magyarossá a hazai gasztronómiát?

Melyek azok a hozzávalók, amik konyhánk magyaros jellegét adják? Mai gasztronómiai utazásunkon sorra veszünk minden olyan alapanyagot és fűszert, amelyek nélkülözhetetlen részét képezik nemzeti ételeinknek. Lássuk, melyek ezek!

Két ízletes és gyorsan elkészíthető receptötlet karácsonyra

Önnek is fejtörést okoz, hogy mi kerüljön idén az ünnepi asztalra? A karácsonyi menüt összeállítani valóban nem egyszerű feladat, éppen ezért mai cikkünkben két különleges recepttel készültünk, amelyekkel remélhetőleg sokak számára megkönnyítjük a hamarosan tetőfokára hágó karácsonyi készülődést.

Hogyan tároljuk a füstölt árut?

A füstölés eredete ősidőkre nyúlik vissza, ami az élelem tartósításának egyik legrégebbi módja, és amely még napjainkban is kiemelkedő tartósítási eljárásnak számít. De vajon miként érdemes tárolni az általunk megvásárolt füstölt árut, hogy valóban kedvünkre csemegézhessünk belőle anélkül, hogy veszítene kiváló minőségéből?

Így készül a gyerekek kedvenc Halloweeni csemegéje

A Halloween a gyerekek egyik legszórakoztatóbbnak vélt ünnepe, ami nem is csoda, hiszen rémisztő jelmezekbe bújva járhatják a környező házakat és csokit csokira halmozva rengeteg édességet gyűjthetnek össze a nap végére! Ennek fényében egy mókás és ijesztő recepttel készültünk mi is, amely tökéletesen megállja a helyét október 31-én, az év legszellemesebb napján!

Mivel dobjuk fel a vasárnapi rántott húst?

Ön számára sem létezik vasárnapi ebéd rántott hús nélkül? Mai cikkünk ínycsiklandó tippjeivel egy kis változatosságot vihet a klasszikus rántott hús ízeibe. Próbálja ki ezeket a remek fogásokat Ön is!

2022.08.12 07:00
Csirkehús kisokos

Étkezési szokásainkat tekintve a csirkehús iránti szeretetünk rendkívül megosztó. Amíg vannak akik szinte állandó jelleggel csirkehúst ennének, addig mások egy szaftos sertéssültet ezerszer többre becsülnek. De mégis milyen előnyei vannak, ha fogyasztunk csirkehúst? Hogyan érdemes elkészíteni, sütve vagy főzve finomabb?

2022.07.15 07:00
Könnyű nyári ételek

Ön is másképpen táplálkozik nyáron, mint az év többi részében? Kevesebbet eszik és igyekszik a könnyebb ételek fogyasztását előnyben részesíteni? Sokan vagyunk így ezzel, éppen ezért mai írásunkban két könnyű, de mégis tápláló nyári étel receptet talál. Tartson velünk, és készítsük el együtt ezeket a mennyei fogásokat!

Hagyományos pünkösdi ételek

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapra és hétfőre eső keresztény ünnep, a Megváltó halálát követően a Szentlélek ekkor áradt ki Jézus tanítványaira. Emellett azonban a magyar gasztronómia terén is kiemelkedő szereppel bír a pünkösd. Tartson velünk és ismerjük meg együtt ennek a nevezetes ünnepnek az étkezési hagyományait.

A tökéletes grill hamburger titkai

Végre beköszöntött a jó idő és vele együtt a várva várt grill szezon is! Mi pedig eláruljuk a titkot, hogyan készíthető tökéletes hamburgerhús grillen, amelyet ha kipróbál, garantáltan a kedvenc grill ételei közé fog tartozni.

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka!

A húsvét az egyik legfontosabb és a leghosszabb keresztény ünnepünk. Népszokásokban rendkívül gazdag, az ünnepi asztalt pedig az ilyenkor klasszikus ételek jellemzik leginkább: sonka, tojás, kalács. Ez ihlette mai cikkünket is, melyben egy igazán szaftos sonka recepttel szeretnénk hozzájárulni a tökéletes húsvéti menühöz.

Mitől „Jókai” a bableves?

Ön ismeri az eredeti Jókai-bableves receptjét? Valójában honnan is ered az elnevezés? Mai cikkünkben mindenre fény derül: a legendára és vele együtt ennek a különleges csülkös bablevesnek az eredeti receptjére, magyaros rántással és csipetkével.

Farsangi hagyományok és ételek

Éppen csak fellélegeztünk a decemberi lakomázások után, máris itt van a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi bálok időszaka. A népi hagyományok szerint a mulatságok végéhez érve a telet is elűzzük, és virágvasárnapon már a tavasz közeledtét ünnepeljük. De addig is nézzük milyen szokások és fogások köthetők a farsanghoz.

2022.01.14 07:00
Kocsonya főzés titkai

A januári időszak igazi klasszikus fogása nem más, mint egy jó kocsonya. Állagát a megdermedt, zselésítő anyagot tartalmazó levének köszönheti, innen kapta a kocsonya nevet is. Mai cikkünk nagy kérdése azonban az, hogy mik a jó kocsonya titkai?

Karácsonyi húsos ételajánló

Közeleg a karácsony és ideje összeállítani az ünnepi menüt. Vannak, akik a jól bevált halászlére és sült pontypatkóra, vagy egész kacsára esküsznek, vannak azonban merészebb konyhatündérek, akik évről-évre szeretnek valami újdonságot kipróbálni és azzal felszentelni az ünnepi asztalt. Íme néhány tuti recept ötlet, amelyekkel biztosan nem lehet melléfogni és a vendégek garantáltan megnyalják majd mind a tíz ujjukat!

Honnan ered a Márton-napi hagyomány?

A kalendáriumban november 11-e, azaz a Márton-nap ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, és ezzel együtt a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is.

Vajon a máj fogyasztása káros vagy hasznos szervezetünk számára?

A máj az egyik legmegosztóbb emberi fogyasztásra alkalmas állati belsőség. Sokan óvakodnak tőle abból adódóan, hogy a máj méregtelenítő szervként bizonyára tele van ártalmas méreganyagokkal. Szeretné tudni az igazságot?

Finom, egyszerű és gyors vacsora a nyárutó ízeivel

Valami igazán finomra vágyik, de nincs kedve sokáig időzni a konyhában? Használja ki a paradicsom és paprika szezonját az utolsó pillanatig és dobjon össze ezekből a friss kerti zöldségekből egy illatos, ízletes lecsót. Készítheti tojással, kolbásszal, de a gyerekek kedvéért akár virslivel is, így egészen biztosan imádni fogja az egész család.

2021.08.16 07:00
Mit együnk nyáron?

A klasszikus magyar konyhában a főszerepet elsősorban a hús kapja és az állati zsiradékok, valamint a zsíros tejtermékek. Nyáron a nagy melegben azonban érdemes kerülni a nehéz ételeket legalábbis, ha szeretnénk könnyebben átvészelni a hőséget. Az internet segítségével ma már pillanatok alatt hozzájuthatunk könnyed nyári receptekhez, amik nem terhelik meg az emésztőrendszerünket, ugyanakkor mégis táplálóan hatnak.

2021.07.15 07:00
Szalonnasütés nyárson

Kellemes nyári estéken szalonnát sütni a családdal vagy a barátokkal igazán hangulatos időtöltés. A szalonnasütés ugyanis társas elfoglaltság, tehát minél többen üljük körbe a tüzet, annál nagyobb élmény.

Miért fontos, hogy hol vesszük a húst?

Köztudott, hogy kis hazánkban az emberek többsége túl sok húst fogyaszt, ami gyakorlatilag már inkább káros, mint jótékony hatású az egészséges szervezetre nézve. A megoldás persze nem az, hogy le kell lemondanunk a húsról, inkább ideje lenne a minőségre koncentrálnunk a mennyiség helyett.

2021.05.14 07:00
Grillszezonra fel!

Beköszöntött a jó idő, nyakunkon a grillszezon! Az egyik legkiválóbb szabadtéri program a grillen való sütögetés a kellemes tavaszi és nyári estéken. Miután előhalásztuk a grillsütőnket és megszabadítottuk a tél folyamán rárakódott porrétegtől, végre nekiláthatunk a feladat izgalmasabb részének. Kezdődhet a sütni kívánt ételek pácolása! De miért is érdemes pácokat használni grillezéskor? Legyen szó halról, zöldségről, csirke vagy disznóhúsról, egy jól összeállított páclé rendkívül ízletessé fogja varázsolni bármelyiket.

Levesfogyasztás fontossága + recept

Ön gondoskodik a szervezete számára szükséges megfelelő napi folyadék beviteléről? Gyakran észre sem vesszük milyen kellemetlenségeket okozhat a hiánya, ugyanis ha nem iszunk eleget, ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének, kínzó fejfájás és emésztési problémák is gyötörhetik az embert. A napi folyadékbevitelt kedvező mértékben növelhetjük a levesek fogyasztásával is, főleg ha magas víztartalmú zöldségekkel vagy gyümölcsökkel készítjük el. Mai témánk alkalmából egy meglepetés recepttel is kedveskedünk, ami reméljük sokak ízlését elnyeri majd.

Húsvéti hagyományok és ételek

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A vallás szerint ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. E jeles napok már a húsvét vasárnap előtti csütörtökön elkezdődnek és húsvét hétfővel fejeződnek be. Ezen a vasárnapon ér véget a 40 napos nagyböjt, a húsevéstől való tartózkodás időszaka. Innen ered a húsvét magyar elnevezése.

Vajon a fűszerek tényleg csak az ételek ízesítéshez nélkülözhetetlenek?

Tudta, hogy akár kész házi patika található az Ön konyhájában is? Lehet, hogy nem is gondolná, de a fűszerek nemcsak ízesítésre szolgálnak, hanem számos kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre. Érdemes nem csak megszokásból, hanem tudatosan is használni őket, ételeink elkészítése közben is. 

Nem árt, ha tudja, melyik fűszert mire érdemes használni a megfelelő hatékonyság érdekében. Most lássuk házi patikánkban leggyakrabban előforduló gyógyerejű fűszereink közül párat.

2021.01.25 07:00
Szalonna határozó

Miért fogyasszunk szalonnát? Érdemes tudni, hogy a sok tévhittel ellentétben a szalonna mértékkel történő fogyasztása nagyon is egészséges, és jótékony hatással van szervezetünkre. Ha kis mennyiségben fogyasztunk belőle, erősíti immunrendszerünket, így ellenállóbbá válunk a különböző fertőzésekkel szemben. Serkenti a vérkeringést, óvja a szívet, jó hatással van a koleszterinszintre és az izmokra is. Számos szalonna fajtából válogathatunk, melyekből most bemutatunk néhányat, így könnyebben megtalálhatjuk a saját ízlésünknek megfelelőt.

Miért fontos a húsfogyasztás?

Miért van szükségünk húsra? Fontos egyáltalán a hús? A vegetáriánusok egészségesebbek, mint akik húst is fogyasztanak? Az utóbbi években a húsfogyasztáról való elképzelés nagyon megosztó és szélsőséges lett. Egyesek szerint csak a zöldség az egyetlen megoldás, mások húst hússal esznek. De mi lehet az igazság? Olvassa el cikkünket és kiderül!

2020.12.28 07:00
Szilveszteri ételajánló

Bár a mai rohanó világban már egyre kevésbé hiszünk a babonákban és a hagyományok sem bírnak már akkora erővel, mint korábban. A szilveszter és az új év első napja mégis kivétel, ilyenkor a legtöbben nem tudunk ellenállni a babonának. Az év első napján elengedhetetlen, malacot és lencsét együnk. A hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencséket, a lencse pedig bőséget hoz. Nézze meg néhány tippünket az újév első napjára.

5+1 tipp a karácsonyi készülődéshez

Aki hosszú ideje látja vendégül minden évben a családot, a legtöbb meglepetésre már felkészült, de mindig akadnak váratlan fordulatok. Azt leszögezhetjük, hogy a karácsonyi konyhai előkészületek kulcsa a tervezésben rejlik. Viszont az is szinte biztos, hogy így sem fog sikerülni teljes mértékben, amit elterveztünk. Nézzük karácsonyi 5+1 tippünket a hatékony készülődéshez!

2020.11.19 07:00
GulyásHús Klubtagság

Nagyra értékeljük hűségét! Mától hivatalosan is elindult a GulyásHús Klubtagság MINDENKINEK, ráadásul most 500 forint értékű hűségponttal kedveskedünk minden új vásárlónknak! Gyűjtse minden egyes rendelése után pontjait, használja fel, amikor akarja, kötöttségek nélkül! Olvassa el részletes leírásunkat a programról és élvezze előnyeit már MA!

2020.11.02 07:00
Mire jó az oregánó?

Az oregánót manapság főként az olasz ételek fűszereként ismerjük, pedig nagyanyáink közkedvelt fűszere volt, ha épp nem volt otthon majoranna, ezért is ismerhetjük vadmajorannának is. Nem számít különösebben kuriózumnak, a legtöbb háztartásban megtalálható. De vajon mit tudunk róla?

2020.10.19 07:00
Kés kisokos

Általában azt mondjuk, hogy elég 3 kés a konyhában, egészen pontosan egy kicsi, egy nagy és egy recés kés. De vajon ez a legpraktikusabb megoldás? Ha igen, melyik legyen az a 3 kés?

3 rendkívül gyors és ízletes recept a rohanós hétköznapokra

Ha Ön is szeret a hétköznapokban is főttételt készíteni családjának, akkor bizonyára ismerős, hogy a munka és sok egyéb teendő mellett egy hosszú nap után nem mindig szeretünk órákon át a másnapi ebéd készítésével foglalkozni. Amennyiben magára ismer vagy szeretne kipróbálni gyorsan elkészíthető, praktikus ételeket, olvassa tovább cikkünket.

Hogyan tároljuk ételeinket biztonságosan

Éppen hazaért a heti élelmiszer bevásárlásból, kezében finom friss zöldségekkel, érett, lédús gyümölcsökkel teli táskákkal és a választott hússal az elkövetkező hétre. De mi következik? Fárasztó feladat, hogy mindent el kell tenni, helyet kell találni a hűtőben és a fagyasztóban…

A bolognai spagetti tagliatelle tésztával az igazi!

Ez a klasszikus olasz étel nemcsak az olaszok kedvence, hanem világszerte mindenki szívesen fogyasztja.

De vajon hányan tudják mi a története?

2020.09.01 07:00
Elindult a GulyásHús Blog!

Kedves Vásárlónk!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy elindult blog rovatunk, ahol érdekes tartalmakkal, recept ötletekkel és konyhai praktikákkal szeretnénk megkönnyíteni és változatosabbá tenni a konyhai előkészületeket!

Önnek ajánlott termékeink