Blog

A bolognai spagetti tagliatelle tésztával az igazi!

2020.09.04 07:00
A bolognai spagetti tagliatelle tésztával az igazi!

Ez a klasszikus olasz étel nemcsak az olaszok kedvence, hanem világszerte mindenki szívesen fogyasztja.

De vajon hányan tudják mi a története?

A ragú Bolognese egy paradicsomos ragu, amit sokan tévesen szósznak, esetleg öntetnek, mártásnak titulálnak. Hogy honnan származik? Bologna Emilia-Romagna régióban helyezkedik el, ez a város nemcsak arról vált híressé, hogy elsők között alapították meg egyetemét, hanem az ízek és finomabbnál finomabb ételek központjának is mondhatjuk. 

Pellegrino Artusi 1891- ben megjelent A főzés tudománya és a jó evés művészete című könyvében több étel is szerepel, melyben megtalálható a Bolognese kifejezés, ám nagy meglepetésünkre egyik sem spagettivel készült.

Az igazi ragú Bolognese

A 20. században ugyanis az igazi spagetti a Tagliatelle alla Bolognese, mely 8-10 tojásból készült friss tészta volt, egyfajta szélesmetélt. Később a skandináv országokban kezdték hibásan spagetti tésztával készíteni ezt a kiváló ételt, ami annyira elterjedt, hogy ma már Olaszországban is könnyedén rendelhetünk egy tányér gőzölgő Spaghetti alla Bologneset.

Abban azonban mindannyian egyetérhetünk, hogy legyen szó spagetti vagy tagliatelle tésztáról, ahhoz, hogy igazán finom étel készüljön, szükség van egy minőségi darált húsra, mely lehet akár pulyka, sertés, marha, a fontos az, hogy megfelelő legyen benne a hús-zsír arány. A GulyásHús.hu webshopban pedig mindig minőségi, magyar termékeket kaphatunk, melyek által remek ételt készíthetünk.

A történet lezárásaként pedig egy eredeti receptet hoztunk:

Hozzávalók:

  • 2 tk. olívaolaj
  • 6 csík bacon, apróra darabolva
  • 2 fej vöröshagyma, apróra darabolva
  • 3 fej fokhagyma, összezúzva
  • 2 répa, összedarabolva
  • 1 zellerszál
  • 1 kg darált marha- vagy sertéshús
  • 2 pohár vörösbor
  • 2x 400g doboz passzírozott paradicsom
  • 2 babérlevél
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 kg tagliatelle
  • friss parmezán sajt, a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben pirítsuk arany barnára a bacont, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezeket addig pároljuk, amíg teljesen puhává válnak. Növeljük a hőt, majd adjuk hozzá a húst és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a vörösbort, majd forraljuk, amíg a térfogata harmadára csökken. Mérsékeljük a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a paradicsomot, zellert és a répát. Fedjük le, majd 1-1,5 órán keresztül főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. A tagliatelle tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük meg. Nem marad más hátra, csak a tálalás. A tésztára szórjunk egy adag parmezánt, majd kerüljön rá a szósz, befejezésül pedig még egy kis sajt és frissen őrölt borssal koronázhatjuk meg ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis laktató és ínycsiklandó ételt.

Jó étvágyat kíván a GulyásHús.hu Csapata! Buon appetito!

Úgy gondolja hasznos lehet Ön számára is néha 1-1 új recept, amivel feldobhatja a szürke hétköznapokat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és elsők között értesülhet legújabb recept ötleteinkről és újdonságainkról. Vásároljon be a GulyásHús széles kínálatában található termékekből online, otthona kényelméből és élvezze a friss, házias ízeket!