A gulyás a magyar konyha egyik közkedvelt és különleges étele, nem véletlen tehát hogy igazi hungarikumként tartják számon világszerte. Ennek tükrében íródott mai cikkünk, amelyben utána jártunk: vajon honnan ered, és ki főzött először gulyást?
A gulyás az alföldi pásztoroktól ered, amelyről az első írásos bejegyzések a leves elkészítése után csak évszázadokkal később, méghozzá a 18. században keletkeztek. A pásztorok friss marhahúsból, bográcsban készítették el a szabad ég alatt ezt az egyszerű és tápláló paprikás fogást.
A gulyás elterjedése
Idővel a katonai körökben, majd az előkelő családok asztalán is kedvelt ételként foglalta el a helyét a gulyás. A századfordulóhoz érve a vendéglők étlapjára is felkerült, aminek köszönhetően elterjedt a vidéki lakosság körében is. Ezt követően a gulyásleves hírneve egyre csak nőtt, ami nem is csoda, hiszen mennyei ízvilága és sokszínűsége az emberek szívét az első falat után képes elbűvölni mind a mai napig.
A gulyás, mint hungarikum
A gulyást már a 19. században közkedvelt ételként tartották számon, aminek népszerűsége azóta is töretlen, így napjainkra megérdemelten került be a hungarikumok nyilvántartásába. Hiszen a magyar gulyásleves nem csak egy egyszerű étel, hanem egy ízletes kulináris élmény, amely a magyar kultúra és hagyományok részét képezi évszázadok óta.
Sokszínű gulyás
A gulyáslevesnek számos változata elterjedt hazánkban, amelyek közül a következő variációkkal találkozhatunk a leggyakrabban az ország különböző pontjain: bográcsgulyás, babgulyás, alföldi gulyás, csángó gulyás. Elkészítésekor a marhahús helyett, ízlés szerint használhatunk sertéshúst, birkahúst, vagy akár csirkehúst.
Íme egy klasszikus gulyásleves recept:
Hozzávalók a leveshez:
Hozzávalók a csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 1 tk. só
- 80 g finomliszt
Elkészítése:
Első lépésként felaprítjuk a hagymákat, és a húst 2 cm-es kockákra daraboljuk. Ezután zsírt hevítünk és hozzáadjuk a hagymát. Picit megfonnyasztjuk a forró zsiradékon, majd félre húzzuk. Összekeverjük a fűszerpaprikákkal, adunk hozzá 1,5 dl vizet és zsírjára pirítjuk a hagymát. Ezt követően a főzőedénybe tesszük a marhahúst, és fehéredésig pirítjuk. Mehetnek bele a fűszerek: sózzuk, borsozzuk, meghintjük a köménnyel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát és a babérleveleket. Fedőt teszünk rá és saját levében 90 percet főzzük. Addig elkészítjük a csipetkét és előkészítjük a zöldségeket. Amikor letelik a 90 perc, hozzáadjuk a zöldségeket: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott burgonyát, zellert, az aprított petrezselyem és zeller zöldet és felöntjük 2,5 liter vízzel. Vissza helyezzük a fedőt rá és további 50 percet főzzük. Végül beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük a gulyáslevest.
Köszönjük, hogy velünk tartott ma is és együtt eleveníthettük fel a gulyásleves történetét, amelynek különlegessége: ahogy a bográcsban összeérnek az ízek, úgy fonódik össze a múlt és a jelen gasztronómiai kultúrája. Készítse el klasszikus gulyásleves receptünket Ön is, és élvezze a mennyei ízeket a GulyásHús prémium minőségű és friss termékeit fogyasztva!