Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

A gulyásleves eredete

2023.09.15 07:00
A gulyásleves eredete

A gulyás a magyar konyha egyik közkedvelt és különleges étele, nem véletlen tehát hogy igazi hungarikumként tartják számon világszerte. Ennek tükrében íródott mai cikkünk, amelyben utána jártunk: vajon honnan ered, és ki főzött először gulyást?

A gulyás az alföldi pásztoroktól ered, amelyről az első írásos bejegyzések a leves elkészítése után csak évszázadokkal később, méghozzá a 18. században keletkeztek. A pásztorok friss marhahúsból, bográcsban készítették el a szabad ég alatt ezt az egyszerű és tápláló paprikás fogást.

A gulyás elterjedése

Idővel a katonai körökben, majd az előkelő családok asztalán is kedvelt ételként foglalta el a helyét a gulyás. A századfordulóhoz érve a vendéglők étlapjára is felkerült, aminek köszönhetően elterjedt a vidéki lakosság körében is. Ezt követően a gulyásleves hírneve egyre csak nőtt, ami nem is csoda, hiszen mennyei ízvilága és sokszínűsége az emberek szívét az első falat után képes elbűvölni mind a mai napig.

A gulyás, mint hungarikum

A gulyást már a 19. században közkedvelt ételként tartották számon, aminek népszerűsége azóta is töretlen, így napjainkra megérdemelten került be a hungarikumok nyilvántartásába. Hiszen a magyar gulyásleves nem csak egy egyszerű étel, hanem egy ízletes kulináris élmény, amely a magyar kultúra és hagyományok részét képezi évszázadok óta.

Sokszínű gulyás

A gulyáslevesnek számos változata elterjedt hazánkban, amelyek közül a következő variációkkal találkozhatunk a leggyakrabban az ország különböző pontjain: bográcsgulyás, babgulyás, alföldi gulyás, csángó gulyás. Elkészítésekor a marhahús helyett, ízlés szerint használhatunk sertéshúst, birkahúst, vagy akár csirkehúst.

Íme egy klasszikus gulyásleves recept:

Hozzávalók a leveshez:

Hozzávalók a csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 1 tk. só
  • 80 g finomliszt

Elkészítése:

Első lépésként felaprítjuk a hagymákat, és a húst 2 cm-es kockákra daraboljuk. Ezután zsírt hevítünk és hozzáadjuk a hagymát. Picit megfonnyasztjuk a forró zsiradékon, majd félre húzzuk. Összekeverjük a fűszerpaprikákkal, adunk hozzá 1,5 dl vizet és zsírjára pirítjuk a hagymát. Ezt követően a főzőedénybe tesszük a marhahúst, és fehéredésig pirítjuk. Mehetnek bele a fűszerek: sózzuk, borsozzuk, meghintjük a köménnyel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát és a babérleveleket. Fedőt teszünk rá és saját levében 90 percet főzzük. Addig elkészítjük a csipetkét és előkészítjük a zöldségeket. Amikor letelik a 90 perc, hozzáadjuk a zöldségeket: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott burgonyát, zellert, az aprított petrezselyem és zeller zöldet és felöntjük 2,5 liter vízzel. Vissza helyezzük a fedőt rá és további 50 percet főzzük. Végül beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük a gulyáslevest.

Köszönjük, hogy velünk tartott ma is és együtt eleveníthettük fel a gulyásleves történetét, amelynek különlegessége:  ahogy a bográcsban összeérnek az ízek, úgy fonódik össze a múlt és a jelen gasztronómiai kultúrája. Készítse el klasszikus gulyásleves receptünket Ön is, és élvezze a mennyei ízeket a GulyásHús prémium minőségű és friss termékeit fogyasztva!

Önnek ajánlott termékeink