A magyar konyha gazdag ízek és aromák birodalma, melynek egyik sarkalatos pontja a különleges fűszerezés. Az évszázadok során kialakult fűszerkultúra nemcsak az ételek ízét teszi egyedivé, hanem az egész nemzet gasztronómiai örökségét is hordozza. Áttekintve a hazai konyhák fűszerkínálatát, bemutatjuk a leggyakrabban használt fűszereket és azok legjobb felhasználási módját.
-
Paprika
Ugyan a paprika nem egy őshonos növényünk, mégis mára igazi hungarikummá vált, mely nélkülözhetetlen eleme a magyar konyhának. A füstös, édes vagy csípős változatok kiválóan illenek húsokhoz, levesekhez és szószokhoz egyaránt. Nem hiába kerül bele a leginkább alapvető kultúrételeinkbe, mint a gulyáslevesbe, vagy az alapjába, a pörköltbe.
-
Bors
Az egyik legősibb fűszerünk, melynek számos fajtája létezik, bár mi többnyire a fekete borsot használjuk hagyományos receptjeinkhez. Frissen őrölve vagy egészben használva szinte megkövetelten alap és kitűnő ízt nyújt húsokhoz, zöldségekhez és szinte bármely egyéb ételekhez. Hazai kedvencünk, amelyhez bátran használhatjuk a sertéssel készült borsos tokány.
-
Kömény
A kömény jellegzetes aromája mélyíti az ételek ízét és erős karaktert ad nekik. Leginkább húsételekhez, zöldségpörköltökhöz és savanyúságokhoz ajánlott a használata, de aki igazán szereti az ízét, imádni fogja a nagymamák által készített ropogtatnivalókat, mint a köményes pogácsát, vagy a köményes sajtosrudat.
-
Fokhagyma
Egyik kedvenc mondásunk „nekem egy recept se mondja meg, hogy hány gerezd fokhagymát tegyek az ételbe!” Nemcsak az egészséges szívműködésre gyakorol pozitív hatást, hanem remek ízvilágot kölcsönöz a sós ételeknek. Gyakran használjuk húsokhoz és mártásokhoz is, de saját véleményünk alapján legjobban talán a paradicsomos ételeket teszi teljessé.
-
Kakukkfű
A kakukkfű intenzív, fűszeres íze ideális választás szárnyasokhoz, burgonyához és paradicsom alapú ételekhez, de legjobban gombával készült ételekhez illik, mint a tejszínes-gombás penne.
-
Majoránna
Enyhe, kissé édeskés íze főként húsételekben (csirke a nyerő), levesekben és krumplis ételekben érvényesül.
-
Rozmaring
A rozmaringszálak intenzív ízvilága különösen jól harmonizál a bárányhússal és a zöldségekkel. Egy bárányraguban elengedhetetlen elem.
-
Petrezselyem
Frissítő, zöld íze számos ételhez adhat pikantériát, legyen az hús, hal, vagy zöldség, de látványhoz sem utolsó elem, hiszen szépen színesíti a tálakat. A legegyszerűbb ételhez, a petrezselymes krumplihoz tökéletes választás.
-
Tárkony
A tárkony jellegzetes íze főleg baromfiételekhez és mártásokhoz illik. Saját nagy kedvencünk a tárkonyos raguleves, ami ha nevezhetjük így, egy igazi legényfogó.
A felsorolt fűszerek képezik a magyar konyha alapját, és széles skálán mozognak az ízvilágukban, így biztosítva az ínyenceknek és az egyszerű ételkedvelőknek is az ízek változatosságát. Kísérletezzen bátran a fűszerekkel, és fedezze fel saját ízlését a magyar konyha kincseinek segítségével!