Fánk nélkül nincs farsangi mulatság, de nem érdemes kihagyni a menüből a többi hagyományőrző csemegét sem! Ez ihlette mai receptajánlónkat is, amelyben két remek farsangi étellel készültünk.
Korhelyleves
Hozzávalók (4 főre):
Elkészítése:
Kockázzuk fel a szalonnát, tegyük egy nagyobb méretű lábosba, majd kis lángon hagyjuk kiolvadni a zsírját. Szedjük ki a megsült szalonna darabokat, és tegyük őket félre. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a hagymát, majd dinszteljük meg a szalonna kisült zsírján. Adjuk hozzá a két teáskanál fokhagyma granulátumot, majd húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne a pirospaprikát is. Ezután mehet bele a savanyúkáposzta, a felkockázott füstölt tarja, a karikákra vágott kolbász és a kisült szalonna kockák, majd engedjük fel körülbelül két liter vízzel és helyezzük vissza a tűzre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, dobjunk bele babérlevelet, hintsük meg köménnyel és hagyjuk főni körülbelül 30-35 percig, végül a felkockázott krumplit is adjuk a leveshez. Amikor már egy órája fő a káposztánk, akkor elkezdhetjük kikeverni a lisztes tejfölös habarást, majd hőkiegyenlítéssel sűrítsük be az egészet.
Boros pecsenye
Hozzávalók (kb. 4 főre):
- 60 dkg sertéscomb
- 1,5 teáskanál só
- 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 10 dkg csiperkegomba
- 6 dkg vaj
- 2 db zsemle
- 2 dl fehérbor
- 1 db tojás
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 mokkáskanál paradicsompüré
- 1 csapott teáskanál finomliszt
Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és megsózzuk. Ezután a zöldségeket meghámozzuk, apróra kockázzuk, az olvasztott vajon puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Addig a 2 db zsemlét 1 dl bor és 2 dl víz keverékébe mártjuk majd kinyomkodjuk. A kihűlt párolt zöldséggel együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Mehet rá a bors, szegfűbors, finomra aprított petrezselyem, fél teáskanál só és a zsemlemorzsa. Ezeket jól beledolgozzuk, majd hússzeletek közepére kanalazzuk. Amikor ezzel megvagyunk feltekerjük a húsokat, majd olajjal megkent alufóliába csomagoljuk őket. Forrásban lévő vízbe helyezzük, és az ételízesítőt is hozzáadjuk. Kis lángra állítjuk a tüzet és körülbelül 20 percig főzzük. Ezután vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni majd szedjük le róluk a fóliát. Forró olajon megpirítjuk és ismét félrerakjuk. A hús zsiradékján pirítsuk le a paradicsompürét is, majd a lisztet, azután 1 dl borral és 2 dl ételízesítős főzővízzel öntsük fel. 2-3 percig forraljuk, azután leszűrjük, és tálaláskor a felszeletelt pecsenye köré öntjük. Köretként a petrezselymes burgonya és a párolt rizs is remekül illik hozzá.
Reméljük, hogy mostanra Ön is farsangi hangulatba került, és már alig várja, hogy hozzá kezdjen a receptek megvalósításához! Vásárolja meg az ételek elkészítéséhez szükséges prémium minőségi húsárukat a GulyásHús.hu-n, gyors és biztonságos kiszállítással!