Éppen csak fellélegeztünk a decemberi lakomázások után, máris itt van a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi bálok időszaka. A népi hagyományok szerint a mulatságok végéhez érve a telet is elűzzük, és virágvasárnapon már a tavasz közeledtét ünnepeljük. De addig is nézzük milyen szokások és fogások köthetők a farsanghoz.
Busójárás
Hazánkban a legismertebb farsangi rendezvény a mohácsi busójárás. Az évente megrendezésre kerülő magyar busójárás több száz éves múltra tekint vissza, amely más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepek családjába tartozik. A busók egyedi fából készült maszkokat és báránybőrből készült gyapjas köpenyt vesznek magukra, mozgásuk, viselkedésük pedig rituális feltételekhez kötött.
A rendezvény legfőbb hagyományai: partraszállás a Dunán, jelmezes felvonulás, a telet jelképező koporsó vízre bocsátása, végül a főtéren való máglyagyújtás körtánccal egybekötve.
Farsangi ételek
A farsang egyik jellegzetes és elengedhetetlen étele a kétség kívül mindenki által ismert fánk, amelynek a hagyományok szerint több jelentést is tulajdonítottak.
A keresztény hagyományokban kedvelt böjt előtti csemegének számított, így előszeretettel fogyasztották a farsangi időszakban.
A népi hiedelmek szerint viszont a párválasztás egyik szimbólumaként tartották számon, miszerint a lányok fánkot kínálva fejezték ki szimpátiájukat a kiszemelt fiúknak.
Az eredeti szalagos farsangi fánk, a csöröge fánk és a rózsa fánk mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéjének számít napjainkban is.
A farsangi időszakra jellemző még az is, hogy sokan részeges módon készítik el a különféle húsokat, ami onnan kapta a nevét, hogy a főzés során sörrel, borral, konyakkal ízesítik ételeiket.
Hoztunk is egy ínycsiklandó receptet, ezzel hozzájárulva a tökéletes farsangi menühöz:
Részeges csirke
Hozzávalók:
- 6 db csirke felsőcomb vagy alsócomb
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 10 dkg bacon
- 1 tk. majoranna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 ek. vaj
Elkészítése:
A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, majd egy-egy szelet baconnel betekerjük és egy tepsibe helyezzük őket. A fokhagymát és hagymát megpucoljuk és a combok mellé tesszük. Fehérborral meglocsoljuk a húst, és az egészet lefedjük alufóliával. Ezután 180 fokon, egy óráig pároljuk a sütőben. Amikor letelt az egy óra, levesszük róla az alufóliát, a hőfokot 220 fokra állítjuk, és 20-30 perc alatt szépen megpirítjuk a combok tetejét. Ha elkészült, szedjük ki őket a tepsiből a hagymával együtt, a szaftot pedig öntsük egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és főzzük magas lángon, míg kicsit besűrűsödik a mártásunk. Köretként illik hozzá a rizs és krumplipüré is.
Szeretné elkészíteni ezt a finom részeges csirkét farsangra? A család és a vendégek egyaránt imádni fogják, ráadásul az előkészítése is körülbelül 10 percet vesz igénybe, a többi szinte már csak a sütő dolga. Ne bajlódjon a bevásárlással se, rendelje meg a hozzávalókat online a GulyásHús.hu webáruházból, akár ingyenes kiszállítással!