Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Hagyományos pünkösdi ételek

2022.06.06 07:00
Hagyományos pünkösdi ételek

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapra és hétfőre eső keresztény ünnep, a Megváltó halálát követően a Szentlélek ekkor áradt ki Jézus tanítványaira. Emellett azonban a magyar gasztronómia terén is kiemelkedő szereppel bír a pünkösd. Tartson velünk és ismerjük meg együtt ennek a nevezetes ünnepnek az étkezési hagyományait.

Akárcsak a legtöbb keresztény ünnep, a pünkösd is a pogány hiedelmekkel olvadt össze egy közös ünneppé. Ezzel számos népszokást vonva maga után. Többek között:

  • Pünkösdi királyválasztás
  • Tavaszköszöntés
  • Párválasztó és udvarló szokások
  • Májusfaállítás, zöldághordás

Hagyományos pünkösdi ételek

Ellentétben a húsvéttal, a pünkösdnek nincsenek kifejezetten "kötelező" ételei, ettől függetlenül van néhány olyan étel, amit ilyenkor szokás elkészíteni. A régi időkben a húsvétot követő időszakban - főként a szegényebb családoknál - már nem sok mindent rejtettek magukban az éléskamrák, így a pünkösdi ételek is szerényebb terülj, terülj asztalkámat alkottak. De! Baromfit szegény s gazdag egyaránt tartott, így  tyúkhúsleves és rántott csirke nélkül nem múlhatott el a pünkösd ünnepe sem. Juhtartó családoknál bárányt is sütöttek, de akár birkapörkölt is kerülhetett ilyenkor az asztalra. A gazdagabbak azonban megengedhették maguknak azt is, hogy marhahúsból készítsék el az ünnepi menüt.

A húsokon kívül pedig számos töltött - édes és sós - tésztát is sütöttek az asszonyok. A legjellegzetesebb pünkösdi sütemények közé tartozott a pampuska, a fánk, a kalács, a rétes, valamint a pite és a lepény. A töltelékes süteményekhez jellemzően a szezonális gyümölcsöket adtak hozzá: cseresznyét, meggyet, epret.

Amennyiben Ön is szeretne hagyományőrző ételeket készíteni pünkösd kétnapos ünnepére, akkor a fentiek alapján kedve szerint válogathat mit enne szívesebben, vagy éppen melyik a család fogára való leginkább. Az ételek elkészítéséhez szükséges csirke és marhahúsért, illetve a füstölt termékekért ne menjen messzire, rendelje meg a GulyásHús.hu webáruházából, ahol mindig friss és minőségi alapanyagok várják!

Önnek ajánlott termékeink