Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Honnan ered a Márton-napi hagyomány?

2021.11.11 07:00
Honnan ered a Márton-napi hagyomány?

A kalendáriumban november 11-e, azaz a Márton-nap ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, és ezzel együtt a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is.

Márton-nap története

Régi legenda szerint a 4. századig nyúlik vissza Márton-nap története. Szombathely közelében született és az akkori római császár katonájaként szolgáló Márton egy zord, hideg téli estén megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Még aznap éjszaka megjelent álmában Jézus a megsegített koldus alakjában. Ettől az álomtól kezdve többé nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.

Jóságáról még életében legendák jártak és püspökké akarták szentelni. A mítosz szerint Márton olyannyira szerény volt, hogy méltatlannak tartotta magát e címre, ezért inkább elbújt egy libaólban. A szárnyasok azonban gágogásukkal és szárnyaik csapkodásával óriási zajt keltettek, ezzel elárulva Márton rejtekhelyét. Így Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Márton-napi lampionos felvonulás

A lámpás felvonulás szintén Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindannyiunkhoz. Leginkább gyerekek vesznek részt ebben a vonulásban, sötétedéskor a maguk által készített lámpásaikkal járják az utcákat, Márton-napi dalokat énekelve.

Márton-napi vigasságok

A Márton-nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag lakomázás, vigasság még megengedett. Régen ilyenkor fizették ki az éves járandóságokat, gyakran természetben, akár liba formájában. 

Ugye Ön is egyetért azzal, hogy az újbor megkóstolása, az ínycsiklandó ételek fogyasztása már önmagában jó hangulatot teremt? Ehhez járulnak hozzá a napjainkban országszerte megrendezésre kerülő Márton-napi vigasságok és mulatságok. 

Márton-napi ételek és menü

Márton-napon lakomákat rendeztek, hogy aztán egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget kapnak. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, és a népi hagyomány szerint november 11-én liba húst kellett enni, ugyanis “Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Eszerint napjainkban is a tipikus Márton-napi ételek különböző libafogásokból állnak össze, a leggyakoribb talán a libaleves és libasült. Köretként pedig készíthetünk mellé gombócot, burgonyát, párolt káposztát, káposztás rétest, káposztasalátát, zsemletölteléket, töltött zöldségeket, salátákat és akár sült almát is.

Márton-napra hangolódás

A gyerekekkel készül az ünnepre? Ez rengeteg időt elvesz és nincs ideje boltba menni? Vásároljon be a GulyásHús.hu mindig friss hús kínálatából, mellé fűszerekből, kiegészítőkből is!

Önnek ajánlott termékeink