Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Hús pácolási tippek

2023.06.15 07:00
Hús pácolási tippek

Beköszöntött a grillszezon, indulhat a grillezés! Mai cikkünk témáját is ez inspirálta, hiszen mi sem aktuálisabb a kinti sütögetések idején, mint az omlós, puha hús pácolásának fortélyaira szert tenni. Lássuk is, melyek ezek!

Pácolási módok

Pácolással a húsok sokkal ízletesebbek, szaftosabbak és gazdagabbak lesznek ízekben, aminek köszönhetően igazán különleges ételeket készíthetünk. Két fajta alappácolási módot különböztetünk meg: nedves és száraz pácolás.

Nedves pácolás

A nedves páccal bekenhetjük, vagy akár el is meríthetjük benne a húsokat. Célja, hogy a hús rostjait omlósabbá, szaftossá és könnyebben emészthetővé tegye. Ízesíthetjük borssal, fokhagymával, zöldfűszerekkel, tejföllel, mustárral, de akár készíthetünk savanyú páclevet is - zöldségek, fűszerek és ecetlé hozzáadásával.

Tandoori pác csirkehúshoz:

  • 250 ml natúr joghurt
  • 1 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg friss gyömbér
  • 1 ek édes fűszerpaprika
  • 1/2 tk Cayenne-bors
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk római kömény

Száraz pácolás

A pácolást megelőzően érdemes lehet vékonyan bekenni a húst olajjal vagy mustárral, ezzel jobb tapadást biztosítunk a fűszereknek. Ugyanis ennél a pácolási módnál csak rászórjuk a húsra a kívánt fűszerkeveréket, amit az ujjaink segítségével alaposan el is dolgozhatunk, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután a hűtőbe tesszük és hagyjuk pihenni, hogy átjárják az ízek.

Fokhagymás száraz grillpác sertéshúshoz:

  • 8 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek barnacukor
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek édes fűszerpaprika

Tanácsok a legjobb ízhatás eléréshez:

  1. A kellemetlen mellékíz elkerülése végett a legjobb, ha a műanyag edények helyett, inkább üveg- vagy porcelántálban pácoljuk a húsokat.
  2. A vastagabb hússzeleteket érdemes beirdalni, hogy a fűszerek aromája a hús belsejét is átjárja.
  3. Mivel a só kiszívja a nedvességet a húsból, ezért a pácolt húsok sózását közvetlenül a grillezés előtt érdemes elvégezni.
  4. Savanyú pác esetén ügyeljünk arra, hogy a 2 órát ne haladja meg a pácolási idő, ezzel ugyanis jelentősen ronthatjuk a hús élvezeti értékét.

Mennyi ideig pácoljuk a különböző húsokat?

A csirke- és pulykahús esetén a pácolási idő maximum 1,5 óra, a sertéshús zsengébb részeinél 2 óra, de a rágósabb részeket akár 8 órán keresztül is állni hagyhatjuk. A marhahús puhább részeinek szintén elegendő 2 óra pácolási idő, a rágósabb szeleteket viszont 4 órát is pihentethetjük.

Ha úgy érzi mindez nem fér bele az idejébe, akkor se csüggedjen, hiszen a GulyásHús választékban többféle frissen pácolt grill termék közül válogathat. Tekintse meg a kínálatot és rendelje meg a grillezni valót, mi pedig házhoz szállítjuk az Ön által megadott címre!

Önnek ajánlott termékeink