Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Húsvéti hagyományok és ételek

2021.03.15 07:00
Húsvéti hagyományok és ételek

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A vallás szerint ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. E jeles napok már a húsvét vasárnap előtti csütörtökön elkezdődnek és húsvét hétfővel fejeződnek be. Ezen a vasárnapon ér véget a 40 napos nagyböjt, a húsevéstől való tartózkodás időszaka. Innen ered a húsvét magyar elnevezése.

Hagyományos húsvéti ételek

Az ilyenkor jellemző étkezési szokások régi időkre nyúlnak vissza, többek között ide tartozik a bárány, sonka, tojás, torma és a kalács. A keresztények ünnepének kiemelt mozzanata e jellegzetes ételek megszentelése, amelyeket egy szépen feldíszített kosárban vittek a templomba húsvét vasárnap reggelén. A szentelés után a hívek siettek haza feltálalni, hogy aztán közösen elfogyasszák a megszentelt ételeket. A különös jelentőséggel bíró szentelt étel megvédte a híveket a böjt utáni mértéktelenségtől. A maradékaihoz hagyományok sora fűződik. Volt, ahol elégették, máshol a földbe szórták vagy a fákra kötözték azt remélve, hogy bőségesebb lesz a termés. A legősibb húsvéti jelkép a bibliai eredetű bárány. Jézus Krisztus áldozati bárányként való kereszthalálát szimbolizálja. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban inkább a sonka található meg ilyenkor az asztalon.  Eredete a paraszti családok szokásos téli disznóvágásához köthető amikor is a sonka sós pácban való érlelését általában a böjt időszaka alatt követett a füstölés, melyből aztán húsvétkor fogyasztottak először.  A  tojás az élet, a folyamatosan megújuló természetet, valamint a halálból feltámadó Jézust szimbolizálja. Egyes feltevések szerint a pirosra festett tojás Jézus kiontott vérét, a torma Krisztus elszenvedett keserűségét, a kalácssütés pedig az isteni szeretet tüzét jelképezi.

Húsvétra hangolódás

A húsvéti készülődést kezdjük a lelkünk és a lakásunk ünnepi díszbe öltöztetésével! Már most érdemes nézelődni az ötletek között, legyen szó a dekorációról vagy az ünnepi menüről. A legtöbb ember igyekszik a lakását díszbe borítani, ilyenkor érdemes vidám színeket használni, hogy a kedvünk is jobb legyen. Az ünnepi menühöz megvásárolni kívánt termékeket pedig megrendelheti online, házhoz szállítással ami sokkal kényelmesebb, nem beszélve arról, hogy rengeteg értékes időt megspórolhat vele, amit a családjával tölthet el.

Önnek ajánlott termékeink