Közeleg a karácsony és ideje összeállítani az ünnepi menüt. Vannak, akik a jól bevált halászlére és sült pontypatkóra, vagy egész kacsára esküsznek, vannak azonban merészebb konyhatündérek, akik évről-évre szeretnek valami újdonságot kipróbálni és azzal felszentelni az ünnepi asztalt. Íme néhány tuti recept ötlet, amelyekkel biztosan nem lehet melléfogni és a vendégek garantáltan megnyalják majd mind a tíz ujjukat!
Narancsos sertéskaraj:
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéskaraj
- 3 darab újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- 1.3 dl alaplé
- 2 evőkanál ketchup
- 2 darab narancs
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés - körülbelül 20 perc:
A karajszeleteket kiklopfoljuk és sóval, borssal ízesítjük. A narancsok héját apróra reszeljük, majd a maradék héjat mindkettőről lehámozzuk. Karikára vágjuk, a magokat eltávolítjuk. Az újhagymát durvára aprítjuk. Elkészítjük az alaplevet, amelybe belekeverjük a ketchupot. Ezután az olajat és vajat egy serpenyőben hevítjük. A karajszeletek mindkét oldalát alaposan átsütjük. Ha kész van, egy tálba tesszük és letakarva, vagy a langyos főzőlapon melegen tartjuk. Az újhagymát a visszamaradt zsiradékban összefonnyasztjuk, majd ráöntjük az alaplevet és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ezután beletesszük a narancskarikákat és sóval, borssal ízesítjük. A szószt az elkészült karajszeletekre öntjük és megszórjuk a reszelt narancshéjjal.
Mézes-mustáros sertésszűz almával
Hozzávalók:
- 1 kg sertés szűzpecsenye
- 3 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 darab közepes alma
- 2 darab közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 szál kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés - körülbelül 30 perc:
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az almákat negyedekbe vágjuk és a magokat eltávolítjuk. A vöröshagymákat megmossuk, szintén negyedeljük, majd a fokhagymát is megpucoljuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a forró olajban, magas lángon megpirítjuk, ezután félretesszük. Az almákat és a kétféle hagymát a maradék olajon közepes lángon pároljuk, amíg opálos nem lesz és sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint narancslikőrrel, vagy egyéb alkohollal megbolondíthatjuk. Ezután hozzáadunk 3 darab kakukkfű ágat és felöntjük körülbelül 1 dl vízzel. A mézet és a mustárt elkeverjük, majd az eleggyel bekenjük a húst és megszórjuk kakukkfű levelekkel. Az almás hagymás keverék tetejére helyezzük a sertésszüzet és sütőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percig sütjük.
Az elkészült ételekhez jó étvágyat kívánunk!
Ha minőségi alapanyagokra vágyik, akkor a GulyásHús webáruház tárt karokkal várja Önt! Szerezzen be még ma prémium, magyar húsokat, hogy a legjobb fogásokat tudja elkészíteni az ünnepekre!
Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kíván a GulyásHús csapata!