Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Kés kisokos

2020.10.19 07:00
Kés kisokos

Általában azt mondjuk, hogy elég 3 kés a konyhában, egészen pontosan egy kicsi, egy nagy és egy recés kés. De vajon ez a legpraktikusabb megoldás? Ha igen, melyik legyen az a 3 kés?

Az tény, hogy a jó minőségű késeket meg kell fizetni és a jó minőség mellett érdemes odafigyelni, hogy az élelmiszernek megfelelő fajtájút válasszunk a feladatra. Amint kipróbálunk egy ilyen kést, rájövünk, hogy akár élvezhetjük is a szeletelést.

Melyik kés mire való?

Nagy általánosságban két csoportra osztjuk a késeket, sima és recés élűre. Az köztudott, hogy a sima élű késekkel tökéletesen tudunk hámozni, szeletelni, magyarán nem károsítjuk a rostokat. Ugyanakkor a recés kések a kemény, kéreggel rendelkező és puha belsejű élelmiszerek vágására a legjobbak. De akkor miért van ennyi késfajta? Milyen késekre lehet szükségem?

Szakácskés

Kezdjük a legfontosabbal, a szakácskéssel. Azért is olyan népszerű, mert nagyon sokoldalú késről van szó. Pengéje elég vastag és olyan ívvel rendelkezik, hogy a vágódeszkával mindig érintkezzen, így nem kell emelgetnünk vágás közben. Leggyakrabban friss zöldségek és fűszernövények aprítására használjuk, de húsok szeleteléséhez is használhatjuk.

Santoku kés

Sokan a szakácskés alternatívájaként használják. Annyi előnye van vele szemben, hogy az elején van egy görbület, ami meggátolja, hogy az étel ráragadjon a késre, amiről tudjuk, hogy igen bosszantó tud lenni.

Filéző kés

A filéző kés az, amit a mindennapokban csak "kis kés" néven emlegetünk és általánosságban mindenre ezt használjuk, amire nem kell a "nagy kést" használni. Vékony a pengéje, kicsi, hegyes, így könnyen használhatjuk filézésre, hús és zöldség szeletelésre is.

Lazacvágó kés

Elég hosszú, hogy a nagyobb halakkal is elbánjunk, nagyon vékony és kellőképpen hajlékony a pengéje, éle pedig rovátkázott. Amennyiben gyakran fogyaszt halat, ez a kés elengedhetetlen otthonába, ugyanis rettentően meggyorsítja a konyhai előkészületeket.

Steak kés

Néhány háztartásban aktívan helyettesíti a hagyományos étkezőkéseket. Rendkívül éles és félig sima, félig pedig recés, így a legtöbb étellel gond nélkül elbír, különösen sült húsokhoz ajánlott.

Húsvágó bárd

A húsvágó bárd tekintélyt parancsoló minden konyhában, robosztus, erős, éles. Kell ennél több? Egy csapásra készíthetünk csontos húsokból porciókat. Ritkán kell, de akkor nagy szükség van rá!

Kenyérvágó kés

Ezt a kést a hullámos vagy recés és hosszú pengéjéről a legkönnyebb felismerni. Tökéletesen szeletelhetünk vele bármilyen pékárut, illetve egyéb kemény héjú és puha belsejű élelmiszert.

Cukrász kés

Hosszú, vékony a pengéje, ezáltal több mindenre is használhatjuk. Elkenhetjük könnyedén a krémet a vékony pengének köszönhetően és fel is vághatjuk a tortát vagy süteményt vele.

Ezen kések a legfontosabbak, melyekre szükségünk lehet a mindennapok során. Természetesen a lista bővíthető lenne az ínyencek kedvéért sonkavágó késsel, paradicsom késsel, kagyló késsel, sajtvágó késsel, fuvola késsel és sok mással, de ezek egy átlagos háztartásban szükségtelenek.

De melyik késre van szükségem?

Egy átlagos háztartásban valóban elég lehet 3+1 kés, de melyiket vásároljuk, hogy a lehető legtöbb feladatot hatékonyan elvégezhessük?

1. Szakácskés vagy Santoku kés - zöldség, hús és fűszerek aprítására

2. Filéző kés - kisebb húsok és zöldségek szeletelésére, filézésre

3. Kenyérvágó kés - a pékáruhoz, nagyobb sülthúshoz és akár paradicsomhoz

+1 Húsvágó bárd - a csontos húsokhoz

Hogyan tartsam karban a késeimet?

Hiába vigyázunk késeinkre, idővel veszítenek élességükből, ezért fontos, hogy bizonyos időközönként megéleztessük, illetve a mindennapokban megfelelően tartsuk.

Az egyik legfontosabb, hogy késeinket úgy tároljuk, hogy ne érintkezzenek egymással az éleik. Lehetőség szerint fa késtárolóban vagy mágneses tartón tároljuk késeinket. A fiókban lehetőség szerint ne, mert károsíthatják egymást és emellett balesetveszélyes is lehet.

Nagyon fontos, hogy fanyelű késeinket semmiképpen ne mossuk mosogatóképben és ne is tartsuk sokáig vízben, mert így károsodik a markolat. A fa markolatokat megóvásuk érdekében ápoljuk olajjal és kerüljük velük a vizet, amennyire a körülmények engedik.

Ha már életlen a kés, szükség lesz élezésre. Erre használható fenőkő, de manapság egyre könnyebben használható élező készleteket lehet kapni, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kések szakszerűtlen élezése nagyobb kárt okoz, mivel akár a kés élét is elgörbíthetjük így. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk késélező szakemberhez, ő biztosan helyesen végzi a késélezést.

 

Úgy gondolja hasznos lehet Ön számára is néha 1-1 új recept, amivel feldobhatja a szürke hétköznapokat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és elsők között értesülhet legújabb recept ötleteinkről és újdonságainkról. Vásároljon be a GulyásHús széles kínálatában található termékekből online, otthona kényelméből és élvezze a friss, házias ízeket!