Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Mélyhűtő szemle, avagy meddig állnak el a húsok a fagyasztóban?

2023.03.16 07:00
Mélyhűtő szemle, avagy meddig állnak el a húsok a fagyasztóban?

A húsáruk eredeti minőségének megőrzése érdekében a legjobb megoldás az lenne, ha mindig annyit vásárolnánk, amit frissen el is készítünk, ennek ellenére mégis sokan szeretjük feltölteni a frigót kedvenc húsféléinkkel. Éppen ezért mai cikkünkben utána jártunk, hogy a húsok meddig állnak el, és őrzik meg minőségüket a fagyasztó hűtőládáiban tárolva.

Melyek azok az alapszabályok, amiket érdemes betartani a húsfagyasztás során?

  • Hőmérséklet: lehetőleg –18 °C tároljuk a megvásárolt hústermékeket, így biztosan megőrzik ízüket és vitamintartalmukat, és még az állaga sem veszít eredeti állapotából a kiolvasztás után. Ha ennél alacsonyabb, illetve magasabb hőmérsékleten tároljuk, nagy valószínűséggel veszíteni fog minőségéből és ezáltal a hús íze is kevésbé marad intenzív.
  • Csomagolás: válasszunk hozzá a kifejezetten ezt a célt szolgáló fagyasztózacskót, amivel szintén növelhetjük a húsáruk minőségének megőrzését, arra azonban ügyeljünk, hogy légmentesen lezárva kerüljön majd a fagyasztóba. Abban az esetben, ha a hús vákuumcsomagolt, nyugodtan lefagyaszthatjuk eredeti állapotában.

Húsok elállási ideje a fagyasztóban:

  • Sonka, szalonna, kolbász: 1-2 hónap
  • Darált hús: 3-4 hónap
  • Baromfi aprólék: 3-4 hónap
  • Baromfi darabolva: 9 hónap
  • Sertés-, marha-, borjú-, és bárányhús: maximum 12 hónap
  • Csirke-, és pulykahús egészben: maximum 12 hónap

Fontos, hogy írjunk dátumot a fagyóba kerülő húsok csomagolására, hiszen így a későbbiekben is könnyen ki tudjuk majd számolni, hogy mennyi ideig állnak el!

A hús kiolvasztása történhet:

  • hűtőszekrényben
  • hideg vízben
  • mikrohullámú sütőben

Tudta?

Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet eredményei alapján teljesen biztonságos újra fagyasztani a már felengedett húst, amíg 5 °C fokon vagy ennél alacsonyabb hőmérsékletű hűtőszekrényben történt a kiolvadás.

Azt azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az újból visszafagyasztott húsárunak már jelentősen megváltozhat az eredeti íze és állaga, amelynek hatására csökkenhet élvezeti értéke. Döntsön inkább a GulyásHús termékei mellett és rendelje meg webáruházunkból a fogyóban lévő füstölt árut, vagy a friss húst a főétel elkészítéséhez, mi pedig gondoskodunk a biztonságos kiszállításról saját hűtős autóinkkal!

Önnek ajánlott termékeink