Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Miért fontos a húsfogyasztás?

2021.01.11 07:00
Miért fontos a húsfogyasztás?

Miért van szükségünk húsra? Fontos egyáltalán a hús? A vegetáriánusok egészségesebbek, mint akik húst is fogyasztanak? Az utóbbi években a húsfogyasztáról való elképzelés nagyon megosztó és szélsőséges lett. Egyesek szerint csak a zöldség az egyetlen megoldás, mások húst hússal esznek. De mi lehet az igazság? Olvassa el cikkünket és kiderül!

Ha röviden szeretnénk megválaszólni, akkor azt mondanánk, hogy egyik sem a helyes út. Számos tanulmány támasztja alá a húsok és a zöldségek létjogosultságát is. De a legtöbb vita kiváltója, a túlzott húsfogyasztásról szóló rengeteg tanulmány. A vegetáriánusok nem igazán találkoznak a túlzott zöldségfogyasztás káros hatásairól szóló cikkekkel, pedig a nem megfelelően kivitelezett vegetáriánus vagy vegán étrend miatt könnyen vitamin- vagy fehérjehiányt tapasztalhatunk. Nézzük a tényeket!

Állati fehérjék

A növények is tartalmaznak fehérjét, ez nem meglepetés, viszont a kulcsot a esszenciális aminosavak jelentik. Ezekből ugyanis jóval kevesebb található a növényekben, ráadásul a szervezetünk sem tudja előállítani. Tehát annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális aminosav jusson szervezetünkbe, sokkal kevesebb hús elfogyasztására van szükségünk, mint zöldségre. Ha gyors fehérjepótlás a cél, a csirkemell lehet a legjobb választás.

Telített zsírsavak

Bár sokan csak a fehérjét tartják fontosnak, a megfelelő mennyiségű zsírbevitel is lényeges szervezetünk számára. Sejtjeink építése érdekében elengedhetetlenek az egészséges telített zsírsavak, melyek megtalálhatóak a húsokban. Ráadásul több vitamin, például az A, D és E vitaminok is csak zsírban oldódnak. Többek között ezért is fontos a húsfogyasztás. Az egészséges telített zsírsavak pótlására kiválóan alkalmas a sertéshús is.

Vitaminok

Ha már szó esett a vitaminokról, említsük meg a B-12 vitamint, mely az egyetlen olyan vitamin, amit elegendő mennyiségben csak húsokkal, azon belül is leginkább belsőségekkel tudunk pótolni természetes úton. Például a csirkemájban különösen sok B-12 vitamin található, 50 grammja bőségesen fedezi a napi B-12 vitamin szükségletünket. Nagyon fontos a B-12 utánpótlás, hiszen hosszú távon a hiánya komolyan idegrendszeri problémákat okozhat. A folsavban található folát is rendkívül fontos szervezetünk számára. Ez ugyan megtalálható a növényekben is, de jóval nagyobb mértékben juttathatunk szervezetünkbe húsfélékkel. Éppen ezért elengedhetetlen a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknek a táplálékkiegészítők alkalmazása.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül a vasat mindenképpen meg kell említenünk. Fontosságával mindenki tisztában van, de hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe? Tulajdonképpen a növényekben is megtalálható, de az állati eredetű táplálék ebben az esetben is sokkal hatékonyabb. A B-12 vitaminhoz hasonlóan a belsőségek tartalmazzák a legtöbb vasat. A megfelelő utánpótlás érdekében tökéletes választás lehet a csirke- vagy sertésmáj.

Fontos leszögezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb. Nem szabad túlzásba vinni a húsfogyasztást, mert számos egészségügyi kockázattal jár, különösképpen a vöröshúsok túlzott fogyasztása, ezért a szakértők leginkább a szárnyasokat részesítik előnyben. De az is fontos, hogy a zöldségek mellett vigyünk be a szervezet számára elegendő húst, hogy pótolni tudjuk azokat az értékes tápanyagokat, amelyek kizárólag vagy nagy részben húsokban találhatók csak meg.

 

Jó egészséget kíván a GulyásHús.hu Csapata!

Úgy gondolja hasznos lehet Ön számára is néha 1-1 érdekesség az élelmiszerekről, esetleg új recept, amivel feldobhatja a szürke hétköznapokat? Olvasna érdekességeket, tippeket, házi praktikákat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és elsők között értesülhet legújabb recept ötleteinkről és újdonságainkról. Vásároljon be a GulyásHús széles kínálatában található termékekből online, otthona kényelméből és élvezze a friss, házias ízeket!

 

Önnek ajánlott termékeink