Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Miért fontos, hogy hol vesszük a húst?

2021.06.14 07:00
Miért fontos, hogy hol vesszük a húst?

Köztudott, hogy kis hazánkban az emberek többsége túl sok húst fogyaszt, ami gyakorlatilag már inkább káros, mint jótékony hatású az egészséges szervezetre nézve. A megoldás persze nem az, hogy le kell lemondanunk a húsról, inkább ideje lenne a minőségre koncentrálnunk a mennyiség helyett.

Mire figyeljünk a húsok vásárlásánál?

Az összezsúfolt, saját és egymás ürülékével folyamatosan érintkező állatok nagy fertőzés veszélynek vannak kitéve. Egy ilyen állományon a betegségek nagy sebességgel tudnak végig söpörni. Itt jönnek képbe az antibiotikumok, amiket már a fertőzés első, legkisebb jelére megkapnak az állatok. Azt pedig már nem is szeretnénk tovább ragozni, hogy többségében ezeknek az állatoknak a húsával találkozunk a boltok pultjaiban. Ezzel ellentétben a természetes körülmények között tenyésztett állatok húsa kiváló minőségnek örvend, ezért is fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be az alapanyagot, ilyen például a GulyasHus.hu is, ahol hazai termelők, kifogástalan termékeit vásárolhatja meg anélkül, hogy kimozdulna otthonából, és ahol még a legigényesebb szakács is megtalálja a számítását.

Miről ismerszik fel a príma áru?

Sertéshús

A kiváló minőségű magyar sertéshús élénk rózsaszín, így könnyen beazonosítható. Minél több az izom közti zsírszövet, annál nagyobb a hús élvezeti értéke, tehát ízesebb, porhanyósabb. A sápadt rózsaszínű és a sötétvörös disznóhúsok vásárlását azonban kerülni kell. A sápadt színűek többnyire rengeteg vizet tartalmaznak, aminek nagy részét sütés-főzés közben elvesztik, és az ízükért sem fogunk igazán rajongani. A sötétvörös húsok rágósak maradnak, így nem hinnénk, hogy abból bárki is szívesen lakmározna.  

Csirkehús

A tanyasi csirkéknek finom ízük van, és a víz is kevés bennük. Miről ismerjük fel? Kicsi a mellük, erősebb a combjuk, a húsuk kevésbé zsíros. A csirkehús nehezen őrzi meg az ízét és az állagát, így aztán nagyon oda kell figyelni arra, hogy a vágástól számított lehető legrövidebb időn belül felhasználjuk a húst.

Marhahús

Magyarországon a marhahús fogyasztása még nem kellően elterjedt, ezért valamivel nagyobb figyelmet igényel a tökéletes hús kiválasztása. A fiatal állat húsának színe pirosas rózsaszín, az öreg, szálkás húsok színe pedig sötétvörös.

Húskészítmények

Az egyéb húskészítmények vásárlásánál, mint például a felvágottaknál, szalámiknál, kenőmájasoknál részesítsük előnyben a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szín húst. Legyünk körültekintőek, ugyanis ezek a termékek rengeteg ízesítő anyagot, sót és különböző fűszereket, valamint fehérje készítményeket és adalékanyagokat tartalmazhatnak!

Ha igazán igényesek vagyunk, nem elégszünk meg azzal, hogy friss a hús, vagy ízletes a felvágottunk. Az állat tartása, a vágás módja, a fogyasztott táp minősége és még számos más tényező befolyásolja a hús minőségét, ezáltal egészségünket is. Fordítsunk kellő időt és figyelmet arra, hogy mindig megbízható helyről szerezzük be! Ez minden kétséget kizáróan drágább lesz, mintha a hipermarketben vásárolnánk, de ha nem visszük túlzásba a húsfogyasztást, sok szempontból jobban járhatunk.

Önnek ajánlott termékeink