Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Mitől „Jókai” a bableves?

2022.03.15 07:00
Mitől „Jókai” a bableves?

Ön ismeri az eredeti Jókai-bableves receptjét? Valójában honnan is ered az elnevezés? Mai cikkünkben mindenre fény derül: a legendára és vele együtt ennek a különleges csülkös bablevesnek az eredeti receptjére, magyaros rántással és csipetkével.

A Jókai-bableves legendája

Megannyi történet kering akörül, hogy ez a kivételes bableves miként is fűződik Jókai nevéhez. Egyes legendák szerint, Jókai Mórt mennyei levesével vette le a lábáról felesége Laborfalvi Róza, ezzel párhuzamban azonban azt beszélik, hogy a nagy szemű babbal, malackörömmel és paprikás rántással készült ételt már édesanyja is számos alkalommal elkészítette Jókainak.

Emelett szólnak még mondák arról, amikor Jókai Mór Füreden tartózkodott, akkor saját ízlése alapján rendelt főtt bablevest a vendéglőben és olyannyira megízlett neki, hogy ez lett a kedvenc levese, így az idő múlásával átkeresztelődött a nevére is. Ellenben létezik egy olyan verzió, miszerint a füredi vendéglőben készítették olyan recept alapján a levest, ami annyira ízlett neki, hogy a későbbiekben csak így kérte tálalni.

Akármelyik verzió is legyen az igaz, egy valami biztos: sokan hálásak vagyunk, hogy nemzeti ételünknek tudhatjuk ezt az egyedülálló csülkös bablevest, magyaros rántással, tejföllel és csipetkével elkészítve, amelynek hozzávalói ugyan folyamatosan módosultak és finomodtak az idők során, mégis az egyik legkedveltebb hagyományos leveseink közé soruljuk napjainkban is.

Most pedig lássunk egy jól bevált eredetinek számító receptet:

"Eredeti" Jókai-bableves recept

Hozzávalók:

  • 180 g száraz bab, vagy 300 g fejtett bab
  • 1 db füstölt sertéscsülök
  • 100 g sárgarépa
  •  80 g petrezselyemgyökér
  •  babérlevél
  •  fokhagyma
  • 70 g paradicsom
  • 150 g zöldpaprika
  • 300 g kolbász
  • 40 g zsír + 30 g liszt + 30 g vöröshagyma (rántás)
  • 5 g fűszerpaprika
  • petrezselyem
  • 1,5 dl tejföl + 30 g liszt (habarás)
  • csipetke:
    • 10 dkg finomliszt
    • 1 csipet só
    • 1 db tojás

Elkészítés:

Ha száraz babbal szeretnénk elkészíteni, akkor először mossuk meg és az elkészítés előtti este áztassuk be. A csülköt vajpuhára főzzük, hagyjuk kihűlni, majd a főzőlé tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt, és a karikára vágott zöldségeket ezen pirítjuk meg. Szárazbab esetén az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt csülök levével. Egy darab babérlevéllel, csipetnyi zúzott fokhagymával, az apró kockára vágott paradicsommal és zöldpaprikával, kevés sóval meghintve puhára főzzük. Megsütjük a kolbászt, majd azután vékony karikára vágjuk. Amikor a bab puhára főtt, a kolbászsírból, lisztből és aprított hagymából világos rántást készítünk, az utolsó pillanatban pedig megszórjuk fűszerpaprikával és petrezselyemzölddel. Ha a levesünk a rántással felforrt, behabarjuk tejföllel. Végezetül mehet bele a csipetke, majd hozzáforraljuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt vágjuk kockákra a csülköt, majd merjük rá a forró levest. Tálalhatjuk tejföllel a tetején, esetleg kevés ecettel vagy akár csípős paprikával is. Puha, friss kenyér, vagy pogácsa pedig elengedhetetlen kísérője ennek az elképesztően finom magyar ételnek.

Szerezze be egyszerűen a legkiválóbb minőségű hozzávalókat a GulyásHús.hu webáruházából – kényelmesen, néhány kattintással, akár ingyenes házhozszállítással!

Önnek ajánlott termékeink