Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

5+1 tipp a karácsonyi készülődéshez

2020.12.10 07:00
5+1 tipp a karácsonyi készülődéshez

Aki hosszú ideje látja vendégül minden évben a családot, a legtöbb meglepetésre már felkészült, de mindig akadnak váratlan fordulatok. Azt leszögezhetjük, hogy a karácsonyi konyhai előkészületek kulcsa a tervezésben rejlik. Viszont az is szinte biztos, hogy így sem fog sikerülni teljes mértékben, amit elterveztünk. Nézzük karácsonyi 5+1 tippünket a hatékony készülődéshez!

Hogyan tegyük könnyebbé az ünnepi készülődést?

Sokan vannak, akik nem kifejezetten konyhatündérek, karácsonykor mégis valami ínycsiklandó menüvel próbálnak készülni. Az igazi virtuózok pedig ilyenkor élik ki igazán magukat. De mi van, ha valami mégem úgy alakul, ahogy terveztük? Hogyan próbáljuk elkerülni a kellemetlen pillanatokat?

1. Csináljon helyet

Ez az egyik legfontosabb, amit már jó néhány nappal karácsony előtt megtehetünk. A hűtőszekrényt igyekezzünk kiüríteni, ne vásároljunk be feleslegesen, mert a mindennapi ételek a karácsonyi ünnepek alatt könnyen kidobásra kerülhetnek, ráadásul a rohanós időszakban csak kerülgetni kell a hűtőben.

A kamrában készítsük elő a helyet a karácsonyi hozzávalóknak és a konyhában a készülődés idejére érdemes elpakolni a ritkán használt vagy az ünnep alatt biztosan nem használt eszközöket, hogy legyen helyünk a készülődéshez.

2. Vásároljon be időben

A legtöbben, még a konyhai veteránok is abba a hibába esnek gyakorta, hogy szinte az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi bevásárlást. Igyekezzünk a hosszú lejárati idejű hozzávalókat megvásárolni már hetekkel, hónapokkal az ünnep előtt. Minekután az utolsó pillanatban eszmélünk fel a legtöbben, hogy elfogytak a hozzávalók, könnyen lehet, hogy nem kapunk valamit. Éppen ezért a mák, dió, a fűszerek, például fűszerpaprika, bors, fokhagymagranulátum, de talán a legégetőbb az ételízesítő, ami általában pont a legrosszabkor fogy el!

3. Menjünk biztosra

Mint említettük, fontos lehet, hogy időben bevásároljunk, de mi a helyzet a húsokkal, pékáruval, zöldségekkel, amiket jobb frissen megvenni?

Manapság szinte mindent megrendelhetünk az interneten! A GulyásHús.hu célja is pontosan az, hogy eljuttassuk Önnek a kiváló minőségű húsokat, anélkül, hogy órákat kelljen utaznia úgy, hogy ráadásul nem is biztos, hogy szerencsével jár a boltban vagy a piacon. Ezért érdemes, különösen karácsonykor online megrendelni a karácsonyi menühöz a húsféléket, így elkerülhető az a kellemetlen helyzet, hogy a kijevi csirkemellhez nem kap csirkemellet. Ráadásul a vásárlással töltött időt töltheti a konyhában is, ami nagyban meggyorsítja a készülődést.

Ha valamit mégsem tudna online rendelni, mindenképpen jelezze előre az üzletben, hogy melyik napon, miből és mennyit szeretne hazavinni, nagy valószínűséggel felírják és felreteszik Önnek.

4. Dolgozzon előre

A nem romlandó hozzávalókat megvettük korábban, a friss ételeket megrendeltük. Mi a következő lépés?

Ahelyett, hogy kapkodnánk a sok apróság miatt, próbáljuk meg előre elvégezni a konyhai előkészületeket. Amikor van egy kis időnk, pucoljuk meg és aprítsuk össze a zöldségeket, szeleteljük, kockázzuk vagy daráljuk le a húsokat, pácoljunk, panírozzunk előre. Így az utolsó napon már nem vár ránk annyi feladat.

5. Gondoljon mindenkire

Ezalatt természetesen nem azt értjük, hogy mindenki személyreszabott vacsorát kapjon, viszont mindenkinek vannak glutén- vagy laktózérzékeny, esetleg vegetáriánus rokonai és ismerősei. Sajnos a nagy készülődésben elfőrdulhat, hogy csak a bőséges lakoma tálalásakor jut eszünkbe az illető. Jó, ha előre végig gondoljuk, hogy hányféle ételt kell készítenünk, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

+1 Ne féljen segítséget kérni

Ha túl nagy fába vágná a fejszéjét és nem sikerülne elsőre, ne szégyellje, nyugodtan hívja fel a nagymamát, anyukát, kislányát, unokáját, biztosan szívesen segítenek, ráadásul külön örömet okozhat nekik azzal, ha az Ő szakértelmükre kíváncsi. Végül, ha minden kötél szakad, az interneten bármit megtalál, írjon be a keresőbe néhány kulcsszót és máris kitárulkozik a világ Ön előtt.

Ugyanakkor segítséget házon belül is kérhetünk. Ha úgy látjuk nem lesz elég időnk a konyhai feladatok ellátására, kérjük a családtagokat, hogy segítsenek be az időigényes, de könnyen elvégezhető feladatokban, például hámozás, vágás, aprítás, szeletelés vagy akár a mosogatás is nagy segítség lehet.

 

Ne feledje, nálunk kiváló minőségű alapanyagot talál a karácsonyi menühöz, ráadásul sorban állás nélkül, otthonából megrendelheti legjobb húsféléinket, amig Ön a karácsonyi előkészületekkel foglalkozik. Válasszon csirke-, sertés- vagy marhahúsainkból, a boltbajárást pedig hagyja meg annak, akinek nem drága az ideje!