Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Szalonna határozó

2021.01.25 07:00
Szalonna határozó

Miért fogyasszunk szalonnát? Érdemes tudni, hogy a sok tévhittel ellentétben a szalonna mértékkel történő fogyasztása nagyon is egészséges, és jótékony hatással van szervezetünkre. Ha kis mennyiségben fogyasztunk belőle, erősíti immunrendszerünket, így ellenállóbbá válunk a különböző fertőzésekkel szemben. Serkenti a vérkeringést, óvja a szívet, jó hatással van a koleszterinszintre és az izmokra is. Számos szalonna fajtából válogathatunk, melyekből most bemutatunk néhányat, így könnyebben megtalálhatjuk a saját ízlésünknek megfelelőt.

Erdélyi szalonna

Az erdélyi szalonna a disznó hasa aljából készül.  Sós vagy fokhagymás vízben megabálják, majd füstölik. Sütve és sütés nélkül fogyasztva is igazán finom csemegének számít, de lilahagymával még kellemesebb íz harmóniát érhetünk el.

Kolozsvári szalonna

A kolozsvári szalonna oldalasból készül. Sózás és pácolás után kerül a füstölőbe, ezt a fajtát nem főzik. Sokáig eláll, ha megfelelően tároljuk. Nem csak friss kenyérrel fogyasztva fenséges, hanem néhány főétel elengedhetetlen hozzóvalójaként is számon tartják, ilyen például a bableves vagy a székelykáposzta is.

Császárszalonna

A császárszalonna a kolozsvári szalonnához hasonlóan oldalasból készül, zsírral együtt. Sós vízben megfőzik, van olyan fajtája is, amit speciális eljárással meg is füstölnek. Füstölés nélkül hamar megromlik, így ha ezt a változatát vesszük meg, minél hamarabb fogyasszuk is el. A császárszalonna pirosan, ropogósra sütve igazán ínycsiklandó reggelivé is válhat.

Csécsi szalonna

A csécsi vagy abált szalonna tokaszalonnából készül. Ezeket sós, fokhagymás vízben megfőzik és igazán tökéletessé a pirospaprikában való megforgatásával válik. Különösen kedvelt étel az őszi és téli hónapokban. Mivel füstölés híján gyorsan romló szalonnának számít, nem érdemes sokáig tartalékolni.

Zsírszalonna 

A zsírszalonna a disznó bőrös hátrészéből készül. Sózzák, pácolják végezetül megfüstölik. Ez a szalonna, ha megfelelően van tárolva, nem szabad, hogy megromoljon. Megavasodhat, de ritkán fordul elő.  Nyáron a kerti sütögetés egyik legkedveltebb hozzávalója, kisült zsírját is szívesen csöpögtetjük kenyerünkre, amit aztán szívesen fogyasztunk el megsült szalonnánk mellé egy kis lilahagymával.

Önnek ajánlott termékeink