Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Szilveszteri ételajánló

2020.12.28 07:00
Szilveszteri ételajánló

Bár a mai rohanó világban már egyre kevésbé hiszünk a babonákban és a hagyományok sem bírnak már akkora erővel, mint korábban. A szilveszter és az új év első napja mégis kivétel, ilyenkor a legtöbben nem tudunk ellenállni a babonának. Az év első napján elengedhetetlen, malacot és lencsét együnk. A hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencséket, a lencse pedig bőséget hoz. Nézze meg néhány tippünket az újév első napjára.

Az óév búcsúztatása és az új évre való készülés fontos események minden évben. Az új esztendőbe való belépéshez a gazdagságot, termékenységet, bőséget elősegítjük a megfelelő ételekkel és tevékenységekkel.

Minden családban megvannak a megszokott szerencsehozó fogások. Lássunk néhány ötletet az új év első napjára.

1. Malac

A legtöbb családban valószínűleg a sertéshús fogyasztása nélkül elképzelhetetlen az új év első napja. A legelterjedtebb magyarázat, hogy a malac előre, tehát a jövőbe túr és kitúrja a földből a szerencsét, ezzel hozza meg azt számunkra. Más mondák úgy tartják, hogy a malac kövérsége szimbolizálja a jólétet, a gazdagságot, ezért kell fogyasztanunk az év első napján. Fogyaszthatjuk sültként, kocsonyában, levesben. De talán a szilveszteri - új évi virsli az egyik legnépszerűbb étel ezen a napon.

2. Lencse

Az új év első napját nem csak a húsimádók és a zsíros ételeket kedvelők élvezhetik. Így a lencse, a bab, a borsó is a szerencsehozók közé tartozik. A babona szerint lencsét, de egyes kultúrákban babot vagy borsót kell enni, hogy sok pénzünk legyen. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az új év első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. Hazánkban lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.

3. Káposzta

A káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, vagyis a dollárra, ezért lett a pénz szimbóluma. Ezt a szokást átvette több nemzet is, így hazánkban is rengeteg család asztalára kerül káposzta szilveszter éjjel, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

4. Hal

A hal fogyasztásáról megoszlanak a vélemények, ezért könnyen családon belül is ellentmondásban ütközhetünk. A hazai hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencsénk, ezért szilveszterkor, illetve az év első napján tilos a fogyasztása. Mások azt a hagyományt követik, miszerint annyi pénzünk lesz, ahány pikkelye van a halnak, ezért másoknál bekerül az újévi menübe. Sőt, egyesek még a konyhai előkészítés során az összegyűjtött pikkelyt a pénztárcájukba is teszik, hogy elősegítség a meggazdagodásukat a következő évben.

5. Amit mindenképpen kerüljünk

Abban nagy az egyetértés nemzetiségtől és hovatartozástól függetlenül, hogy a szárnyasokat semmiképpen ne fogyasszunk az új év első napján. Ennek oka, hogy a szárnyasok elrepülnek a szerencsénkkel.

A szárnyasok mellett a vadakat is kerülni érdemes, mert elfuthatnak a szerencsénkkel, a rákok pedig visszafele haladnak, ami szintén nem szerencsés a jövőre nézve.

Az ételek mellett érdemes megfogadni, hogy akármennyire is ízlett a fogás, ne töröljük fényesre a tányért, inkább hagyjunk rajta egy kicsit, ugyanis a maradék jelképezi az elkötekezendő évben a tányérunkat, így segíthetünk rajta, hogy mindig legyen valami a tányérunkon és a kamránkban.

 

Ne feledje, nálunk kiváló minőségű alapanyagot talál a karácsonyi menühöz, ráadásul sorban állás nélkül, otthonából megrendelheti legjobb húsféléinket, amig Ön a karácsonyi előkészületekkel foglalkozik. Válasszon csirke-, sertés- vagy marhahúsainkból, a boltbajárást pedig hagyja meg annak, akinek nem drága az ideje!