Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Vajon a máj fogyasztása káros vagy hasznos szervezetünk számára?

2021.10.11 07:00
Vajon a máj fogyasztása káros vagy hasznos szervezetünk számára?

A máj az egyik legmegosztóbb emberi fogyasztásra alkalmas állati belsőség. Sokan óvakodnak tőle abból adódóan, hogy a máj méregtelenítő szervként bizonyára tele van ártalmas méreganyagokkal. Szeretné tudni az igazságot?

A máj ugyan kiválasztja a méreganyagokat, de nem raktározza el azokat. Havi 2-3 alkalommal történő fogyasztása pedig kifejezetten jótékony hatású.

Melyek a májfogyasztás előnyei?

A máj telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A, B és D vitaminban gazdag. A vitamin található a csirke- és a libamájban, valamint egyes halak májában, B1 vitamin a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C és E vitamin pedig a borjú-és csirkemájban. Gazdag vasban, cinkben, rézben, mangánban és szelénben, emellett kiváló kalcium- és káliumforrás is.

A máj pozitív hatásai a szervezetre:

  • B vitamin tartalma segíthet az immunrendszer, idegrendszer, keringési rendszer egészséges működésének fenntartásában,
  • segíthet a haj és bőr szépségének megőrzésében,
  • magas fehérjetartalma hozzájárul izmaink megtartásához,
  • jótékony hatással lehet a pajzsmirigy megfelelő működésére,
  • magas vastartalma jótékony hatású lehet vérszegénység esetén,
  • támogatja az emésztési folyamatokat.

Mire figyeljünk máj vásárlásnál?

Különösen ügyeljünk a színére! Elszíneződött darabokat vagy szétmállni készülőket sose vásároljunk, ezt a máj szélén könnyen észlelhetjük! Az erős, kellemetlen szagú máj szintén nem alkalmas a fogyasztásra!

Hogyan tároljuk a friss májat?

Ha mondjuk csak másnap szeretnénk belőle ételt készíteni, vegyük ki a nejlon zacskóból és tároljuk inkább porcelán vagy üvegtálban. Megmosni csak felhasználás előtt szükséges közvetlenül, amikor a hártyázást és erek eltávolítását is végezzük.

Mitől lesz igazán omlós a máj?

Az egyik alapszabály az omlós, szaftos májhoz, hogy tilos sózni elkészítés közben! Sóhasználat nélkül nem vonjuk ki belőle a nedvességet és nem fog megkeményedni.

A másik betartandó szabály, hogy ne süssük illetve főzzük sokáig, mert a sertés és csirkemáj is gumis állagú lesz, az ínycsiklandó libamáj pedig szétmállik!

A hazai minden előtt?

Gondolta volna, hogy a máj fogyasztásának ennyi jótékony hatása van, ha megfelelő mennyiségben és minőségben veszi magához? Ha kedvet kapott egy jó kis resztelt májhoz, vagy hagymás sült májhoz, látogasson el Ön is a GulyásHús.hu webáruházába, ahol mindig minőségi, friss hazai termékek várják!

Önnek ajánlott termékeink