Blog

Hogyan tároljuk ételeinket biztonságosan

2020.09.20 07:00
Hogyan tároljuk ételeinket biztonságosan

Éppen hazaért a heti élelmiszer bevásárlásból, kezében finom friss zöldségekkel, érett, lédús gyümölcsökkel teli táskákkal és a választott hússal az elkövetkező hétre. De mi következik? Fárasztó feladat, hogy mindent el kell tenni, helyet kell találni a hűtőben és a fagyasztóban…

Mindannyiunknak megvan a saját szokása, hogy megtöltsük a mosogatógépet, összehajtogassuk a ruháinkat, és bepakoljunk a hűtőszekrénybe - de Ön helyesen használja ki a helyet? Tehet meleg ételt a hűtőbe? Milyen hőmérsékletű legyen a hűtőszekrény? Fedezze fel az élelmiszerek biztonságos tárolására vonatkozó útmutatónkat, hogy az ételek hosszabb ideig frissebbek maradjanak.

Ne pazaroljon és nem fog szűkölködni: Hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani ételeinket

Unja már, hogy kinyitja a hűtőszekrény ajtaját és szembesül vele, hogy a nemrég vásárolt zöldség, gyümölcs vagy éppen hús megromlott? Előfordulhat, hogy mivel kevesebbet vásárol, tudni akarja, hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani az ételt - mert valljuk be, senki sem szereti a felesleges pazarlást. Nos, itt vagyunk, hogy segítsünk a friss élelmiszerek tárolására vonatkozó útmutatónkban.

Élelmiszerek tárolása a hűtőszekrényben

A hűtőszekrény nem csak egy hideg szekrény a konyha sarkában, számos rekesszel van ellátva, amelyek mindegyike különböző élelmiszer-tárolási célokat szolgál - amelyeket esetleg nem megfelelően használ fel. Az élelmiszerek hűtőben történő tárolásakor fontos tudni, hogy mely termékek hova kerüljenek, mert a hűtőszekrény különböző pontjain más hőmérséklet tapasztalható. Ha rossz helyen tárol dolgokat, akkor valószínűleg elveszíti a jó ételeket és az erre költött pénzét! Tehát az ételek frissen tartásának legjobb módja, ha megtanulják, hogyan kell biztonságosan és megfelelően tárolni az élelmiszereket. Az alábbiakban bemutatjuk az útmutatónkat arról, hogy mit hol tároljunk, és hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani az ételeket.

Élelmiszerek tárolása a hűtőszekrényben

  • Felső polc: készételek, maradékok, szószok és egyéb, főzést vagy sütést nem igénylő ételek.
  • Középső polc: Főtt hús, tejtermékek.
  • Alsó polc: Friss hús és hal - de tartsuk becsomagolva! További tejtermékek és tojás. Általában ez a hűtő leghidegebb pontja.
  • Fiókok: zöldség, gyümölcs, saláta - ha lehetséges, tartsuk teljesen elszeparáltan ezeket a termékeket, hogy kerüljük a szennyeződéseket
  • Ajtó: Üdítők, víz, további szószok és olyan termékek melyek kevésbé romlandók, általában ez a legkevésbé hideg pont a hűtőben.
  • Fagyasztó: Zöldség, gyümölcs, hús, leves, ragu - minden, amit későbbre tartogatnánk.

Tartsuk hidegen: Legjobb tippek az élelmiszerek hűtőben történő tárolásához

Milyen hőmérsékletű legyen a hűtőszekrényem?

  • Az ideális hűtőszekrény hőmérséklete az élelmiszerek tárolásához 3 °C és 5 °C között van.
  • Ha a hűtőszekrény fiókjai páratartalom állító kapcsolóval vannak ellátva, tartsa magasan a zöldségnél és alacsonyan a gyümölcsnél.

Csak egy hűtőszekrény fiókom van, mit tegyek?

  • Tartsa fenn a zöldség számára, és helyezze a gyümölcsöt egy középső polcra.
  • Ne pakoljon sok ételt egymásra, mert megakadályozhatja a hűvös levegő keringését.

Tehetek meleg ételt a hűtőbe?

  • A nagyobb adag, különböző ételek elkészítése gyakor módja a praktikus főzésnek, hogy le tudja róla a gondot, mielőtt munkába indulna  (és segít elkerülni a konyhát a hét hátralévő részében!). Mielőtt azonban az ételeket a hűtőszekrénybe tenné, várja meg, amíg szobahőmérsékletre nem hűlt az étel.
  • Amennyiben nincs ideje, tegye hideg vízbe az ételt, amíg le nem hűlt eléggé, majd ezután tegye a hűtőszekrénybe. Ha meleg ételt rakunk a hűtőbe lezárt edényben, könnyen megbuggyanhat. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk túl sokáig szobahőmérsékleten az elkészült ételeket, különösen a nyári kánikulában. Ha nincs ideje megfőznie a húst lejárat előtt, akkor fagyassza le helyette - ez megállítja a baktériumok szaporodását. Amint a fagyasztott húst kiolvasztották, minél előbb készítse el az ételt!

Hogyan lehet az ételeket frissen tartani?

  • Ha lehetséges, tartsa az ételt eredeti csomagolásában, mivel valószínűleg tartósításra és frissentartásra tervezték.
  • Csomagolja a brokkolit és a zellert fóliába, így akár négy hétig is friss maradhat!
  • Tárolja a salátát és a leveles zöldségeket edényekben, konyhai törölközővel betakarva, hogy felszívja a felesleges nedvességet - néhány naponta cserélje a törölközőt.
  • Tartsa a sajtot sütőpapírba csomagolva, nem pedig folpackban, hogy lélegezhessen

Az élelmiszerek biztonságos tárolása: Mit ne tartsunk a hűtőben

Megbeszéltük, hogyan lehet biztonságosan tárolni az élelmiszereket a hűtőszekrényben, de mi van a friss ételekkel, amelyeket a legjobb hűvös, száraz helyen tárolni? Felsorolunk néhány általános háztartási praktikát más élelmiszer-tárolási igényekkel együtt.

NE tartsa hűtőszekrényben:

  • Kenyér - sokkal gyorsabban kiszárad. Jobban jár egy kenyértartóval!
  • Egész dinnye - csak mielőtt felvágná.
  • Banán - megszokták a trópusi éghajlatot, ráadásul így gátoljuk az érést.
  • Paradicsom - a hűtőszekrényben elveszti az ízét és friss zamatát.
  • Burgonya - hűtőszekrényben tárolva a keményítő cukorrá alakul, sokkal hamarabb megromlik, mint szobahőmérsékleten!
  • Hagyma - legjobban a kamrában, a pincében vagy a garázsban tárolható. Tárolja őket egy régi harisnyában, hűvös, sötét helyen, hogy hosszabb ideig frissen maradjanak.

NE tartsa a fagyasztóban:

  • Konzervek - soha nem szabad közvetlenül lefagyasztani a konzerveket, mivel a túlnyomás alakulhat ki.
  • Tojás - a folyadék kitágul és a héj repedését okozza.
  • Gyümölcs és zöldség nagy víztartalommal - kiolvasztás után szottyadtak lesznek.
  • Teljesen főtt tészta - szintén szottyadt lesz. Ha mégis le akarja fagyasztani, főzze olaszosan al dente állapotig - ha olaszos ételt enne, olvassa el kapcsolódó cikkünket IDE kattintva.

Termékek utánpótlása

Kiürült a hűtő? Készülne a hétvégére vagy egy ünnepi lakomára? Vásároljon be nálunk online, anélkül, hogy kimozdulna, friss, megfelelő hőmérsékleten tartott sertés-, csirke- és marhahús választékunkból és mellé fűszereinkből, kiegészítőinkből is! Rendeljen 15.000 forint felett és a kiszállítást mi álljuk!