Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett!
Blog

Vajon a fűszerek tényleg csak az ételek ízesítéshez nélkülözhetetlenek?

2021.02.11 07:00
Vajon a fűszerek tényleg csak az ételek ízesítéshez nélkülözhetetlenek?

Tudta, hogy akár kész házi patika található az Ön konyhájában is? Lehet, hogy nem is gondolná, de a fűszerek nemcsak ízesítésre szolgálnak, hanem számos kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre. Érdemes nem csak megszokásból, hanem tudatosan is használni őket, ételeink elkészítése közben is. 

Nem árt, ha tudja, melyik fűszert mire érdemes használni a megfelelő hatékonyság érdekében. Most lássuk házi patikánkban leggyakrabban előforduló gyógyerejű fűszereink közül párat.

Fokhagyma

Rengeteg receptünkben használunk fokhagymát, íze mellett ez a fűszernövény remek egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Immunerősítésre kiváló a magas az A-, B-, C-, E-vitamin-tartalma miatt. Emelett megállítja és megakadályozza a vírusos és bakteriális fertőzéseket, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében igen hasznos. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. 

Bors

A bors legfontosabb egészségmegőrző tulajdonsága, hogy támogatja a tápanyagok megfelelő felszívódását. A magas C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva, hatékonyan segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben, és megakadályozza az emésztőrendszerben lévő baktériumok szaporodását. Vizelethajtó is, ezáltal elősegíti a méregtelenítést. Kísérletek bizonyítják, hogy ezen fűszernövénynek bőrre kifejtett jótékony hatása is van. Segíti a vérkeringést, tápanyaggal látja el, így bőrünk ragyogóbbá válik. 

Kömény

A kömény vitaminokban gazdag fűszernövény. A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, ezen kívül a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokban is bővelkedik. Étvágyjavító, szabályozza a gyomor működését, serkenti az emésztést, enyhíti a fájdalmat és a görcsöket. Gyakori összetevője a méregtelenítő, puffadás gátló, vagy épp görcsoldó teakeverékeknek. A szakemberek szerint a kömény rendszeres fogyasztása normalizálhatja a vércukorszintet is

 

Ez a három növény csupán töredéke az otthon fellelhető házi patikánk fűszer repertoárjának, gyógyhatásukat tekintve azonban talán a legfontosabbak közé tartoznak. Szívesen olvasna még a fűszerekről? Nézze meg az oregánóról szóló bejegyzésünket is. Érdemes megjegyezni, hogy bármilyen fűszert használunk is, jótékony hatásuk akkor érvényesül igazán, ha rendszeresen, de mértékkel fogyasztunk belőlük. 

Önnek ajánlott termékeink